Graniţe ciudate: unii fac ziduri, alţii trag linii
Ambiţia preşedintelui american Donald Trump de a construi un zid de 15 miliarde de dolari pe o lungime de 3.100 de kilometri a declanşat un conflict diplomatic. Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a criticat decizia şi s-a ales cu o majorare cu 20% a taxelor vamale.
Conflictul declanşat de problema migraţiei schimbă radical imaginea frontierelor. Dacă în urmă cu zece ani întreaga omenire spera să vadă toate graniţele, după modelul din 1989 dat de Zidul Berlinului, iată că istoria ne rezervă surprize.
Cel mai democratic stat din lume îşi construieşte cazemată la graniţa sudică, în timp ce în restul lumii graniţele sunt o simplă linie trasată pe podea. La cascada Iguazu, graniţa naturală dintre Brazilia şi Argentina, aflată între provinciile Misiones şi Parana, turiştii realizează că au trecut în ţara vecină doar după kilometri buni, când „spaniola începe să sune a portugheză”.
În oraşul Baarle-Hertog dintre Belgia şi Olanda, graniţa trece printre terase, pe sub case şi nimeni nu suferă prea tare din cauza asta. La graniţa dintre Norvegia şi Suedia, schiorii nici nu realizează când au schimbat ţara, lăsându-se duşi de val. În Derby Line, Vermont, graniţa dintre SUA şi Canada trece prin biblioteca oraşului, aşa că autorităţile s-au mulţumit să traseze doar o linie pe podea pentru a marca teritoriul fiecărei ţări. Râul Zambezi e graniţa naturală dintre Zimbabwe şi Zambia şi nu e păzită de nici un punct de frontieră.
Haos la frontiere
Noi proteste împotriva deciziilor lui Dolnald Trump au avut loc în SUA în weekend. După ce preşedintele american a semnat vineri seara un ordin prin care a blocat intrarea în ţară a cetăţenilor din Siria, Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen, pe aeroporturile din întreaga lume s-a instalat haosul. Sute de oameni au fost afectaţi din cauza acestui ordin. Tineri care studiază în SUA şi au fost plecaţi în ţara lor, familii care veneau din vacanţă, angajaţi ai unor companii au aşteptat ore în şir la punctele vamale din aeroporturi, pentru a primi permis de îmbarcare. A fost blocat accesul a 109 persoane în SUA, chiar dacă unele dintre acestea aveau vize valabile de imigrant.Chiar şi un translator irakian al guvernului nu a fost lăsat să intre până nu s-au făcut demersuri extraordinare. Compania Google a decis să recheme în SUA aproximativ 100 de angajaţi imigranţi care vineri noapte se aflau plecaţi peste graniţe, de teamă că aceştia nu s-ar mai putea întoarce înapoi în SUA.