Holeră într-o țară preferată de turiștii români. Este primul caz după 103 ani

Ultima actualizare:

În Bulgaria, țară vecină României, a fost confirmat primul caz de holeră. Este vorba despre un bărbat de 23 de ani care a călătorit recent în New Delhi. Omul a fost izolat, iar starea sa de sănătate este acum bună. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul cazurilor de holeră şi cel al deceselor asociate cu această boală au crescut la nivel mondial în 2023.

Din ce cauze poate să apară holera Foto: Shutterstock
Din ce cauze poate să apară holera Foto: Shutterstock

Bărbatul avea simptome de diaree acută 

Bărbatul a început să prezinte simptome de diaree acută din 3 septembrie. În urma unor teste, diagnosticul de holeră a fost confirmat de Laboratorul Național de Infecții Bacteriene Deosebit de Periculoase din Bulgaria. Pacientul a fost izolat, iar acum medicii spun că are o stare generală de sănătate bună.

Un contact apropiat al pacientului, care locuiește cu acesta, a fost, de asemenea, pus în carantină ca măsură de precauție. Acesta a fost testat negativ pentru holeră și face tratament preventiv.

Ce cauzează holera

Holera este o boală foarte infecțioasă, cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate. Poate duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și are rate ridicate de mortalitate.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, recent, că numărul cazurilor de holeră şi cel al deceselor asociate cu această boală au crescut la nivel mondial în 2023 cu 13%, respectiv 71% comparativ cu anul 2022, ceea ce reprezintă o „creştere semnificativă”.

 45 de ţări au raportat cazuri de holeră în 2023

Conform celor mai recente statistici, 45 de ţări au raportat cazuri de holeră în 2023, cu unul mai mult comparativ cu 2022, dintre care opt s-au confruntat cu focare mari, cu peste 10.000 de cazuri de infectare suspectate sau confirmate (Afganistan, Republica Democratică Congo, Malawi, Somalia, Etiopia, Haiti, Mozambic şi Zimbabwe).

Din punct de vedere istoric, holera a fost răspândită în India, râul Gange fiind o sursă majoră de infecție. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, ducând la mai multe pandemii.

Multe cazuri de holeră în Africa și America de Sud 

În Bulgaria, holera a fost o problemă semnificativă până la începutul anilor 1920, ultimul focar major a avut loc între 1914 și 1918, urmat de un singur caz în 1921.

Apariția eforturilor de purificare a apei și de clorinare a redus considerabil prevalența holerei în Europa. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății continuă să raporteze un număr mare de cazuri din cauza focarelor din Africa și America de Sud.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
sacalul poza mare jpg
bangkok shutterstock 1908221836 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net