Peste 800 de ucraineni se ascund de război în fabrica Azot
Continuă luptele puternice din estul Ucrainei, în regiunea Donbas. Trupele lui Vladimir Putin (60 de ani) au bombardat o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodoneţk, cauzând un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator.
Kievul a anunţat că proximativ 800 de persoane se ascund în fabrica Azot, inclusiv 200 de angajaţi şi 600 de locuitori. Rusia a negat că acolo sunt prinşi civili.
Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară zi şi noapte, acesta fiind epicentrul conflictului militar în prezent. Oraşul este bombardat în fiecare moment: 10.000 de civili au rămas în oraş şi nu pot fi încă evacuaţi. Acesta a mai precizat că uzina chimică Azot este în continuare controlată de ucraineni, dar că se aşteaptă ca forţele ruse să depună toate eforturile pentru a încerca să cucerească oraşul.
„Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei. Forţele noastre deţin o zonă industrială din Severodoneţk şi distrug armata rusă în oraş’’, a declarat Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean.
Bătălia de Severodoneţk va decide soarta regiunii Donbas
Este unul dintre ultimele oraşe care stau în calea Rusiei pentru un control deplin asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei. Localizarea acestuia pe malul râului Doneţ constituie de asemenea un avantaj.
Preşedintele Volodimir Zelenski (44 de ani) a declarat că bătălia de la Severodoneţk va fi cea care va decide soarta războiului din regiunea Donbas: „Aceasta este o bătălie acerbă, foarte dificilă”, a spus el, adăugând: „Probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care apără această linie.” Forţele ucrainene s-au retras la periferia oraşului, dar continuă să ţină piept ruşilor.
Ambasadorul ucrainean la ONU a afirmat că forţele ruse sunt superioare numeric în Donbas, regiune unde majoritatea populaţiei este rusofonă.Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar bilanţul celor peste 100 de zile de război au arătat pierderi masive de partea ambelor părţi. Forţele armate ale Kremlinului au pierdut peste 30.000 de soldaţi, iar Ucraina a anunţat că aproximativ 10.000 dintre militarii săi au murit în urma conflictului armat.
Pierderile ruse în Ucraina pot fi comparate cu cele suferite de Rusia pe parcursul întregului război din Afganistan, desfăşurat în perioada 1979-1989, care a costat armata sovietică peste 15.000 de vieţi omeneşti.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!