VIDEO „În Italia se leșină pe stradă”. Europa se sufocă la 48 de grade Celsius. În România este Cod portocaliu

Ultima actualizare:

Europa de Sud va continua să se sufoce săptămâna viitoare, când valul de căldură se va intensifica, relatează BBC.

image

În țara noastră și în altele, preferate de români pentru vacanțe, cum sunt Grecia, Italia sau Spania, meteorologii au emis avertizări Cod roșu de caniculă. Avertismentele sunt cât se poate de serioase. Aerul va fi fierbinte, greu de respirat. Autoritățile din mai toată Europa au instituit măsuri de urgență pe care românii trebuie să le cunoască foarte bine în cazul în care au stabilite sejururi într-una din țările menționate mai sus.

ITALIA

Valul de căldură extremă se va intensifica săptămâna viitoare în Peninsulă, iar centrul caniculei va fi Sardinia, au anunțat autoritățile italiene.

Ministerul italian al Sănătății a emis o alertă de cod roșu pentru 16 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența, pentru că valul de căldură este așteptat să continue săptămâna viitoare, cu temperaturi de 48 de grade Celsius la umbră.

Serviciul meteo italian a declarat că Sardinia se va afla în „epicentrul” caniculei de săptămâna viitoare – pe care meteorologii l-au numit Charon.

"Temperaturile vor atinge un vârf între 19 și 23 iulie - nu numai în Italia, ci și în Grecia, Turcia și Balcani. Mai multe recorduri locale de căldură în aceste zone ar putea fi doborâte în acele zile", a declarat meteorologul italian și expertul climatic Giulio Betti. BBC.

Guvernul Italiei a sfătuit pe oricine din zonele acoperite de alertele roșii de sâmbătă să nu se expună la soare între orele 11:00 și 18:00 și să aibă grijă în special de persoanele în vârstă sau vulnerabili.

La Roma, din cauza aglomerării, este perioada în care turișii vin să viziteze Capitala italiană, temperatura resismțită a devenit ca un foc al iadului. O plimbare prin oraș, a devenit un adevărat coșmar, a spus pentru BBC un ghid.

„Întotdeauna este cald în Roma, dar acum a folst mult mai mult. Eu și prietenii mei ghizi suntem extrem de stresați. Oamenii au leșinat în excursii și sunt ambulanțe peste tot”, a povestit ghidul italian.

GRECIA

Situația se repetă în Grecia. Încă de săptămâna trecută, când temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius la umbră, autoritățile au luat măsuri speciale. În primul rând, au cerut angajatorilor să permită oamenilor să lucreze de acasă, iar mai multe săli din instituții aflate în centrul orașelor vor fi permanent deschise pentru ca oamenii să se poată refugia la aer condiționat.

Acropole, cea mai populară atracţie turistică a ţării, a fost închisă vineri pentru a proteja turiștii, ajunși în Grecia în număr mare săptămâna trecută.

SPANIA

Vântul cald care bate cu putere crește semnificativ riscul de incendii. În Insulele Canare din Spania, un incendiu forestier care a izbucnit în La Palma a forțat evacuarea a cel puțin 4.000 de persoane și a distrus până acum 4.500 de hectare

12 case au fost mistuite de focul general de căldura excesivă.

Fernando Clavijo, președintele guvernului regional al Insulelor Canare, a declarat că incendiul a fost declanșat de „vânt, condițiile climatice, precum și de valul de căldură pe care îl trăim”.

Armata spaniolă a desfășurat 150 dintre pompierii spanioli s-au luptat cu flăcările și au făcut eforturi supraomenești să oprească extonderea incendiului.

Și în Tenerife situația este gravă.

Valul de căldură din Europa este programat să se extindă și în Balcani în cursul săptămânii viitoare - deși mai multe țări, precum Serbia și Ungaria, se confruntă deja cu temperaturi zilnice care se situează în jurul valorii de 35C (95F).

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) spune că Italia, Spania, Franţa, Germania şi Polonia ar putea înregistra condiţii extreme.

"Verile europene au devenit mult, mult mai calde în ultimii ani... Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este că verile fără valuri de căldură intense și prelungite pur și simplu nu mai există. Verile „normale” au devenit o raritate”, spun experții.

Luna trecută a fost cea mai fierbinte iunie din istorie, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei Copernicus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net