Încă un eșec pentru Elon Musk. Nava Starship a explodat în timpul celei de-a opta lansări de test

Ultima actualizare:

Compania SpaceX a lui Elon Musk a suferit un nou eșec joi, în timpul celei de-a opta misiuni de testare a rachetei Starship. Nava s-a dezintegrat în spațiu, după ce SpaceX a pierdut contactul cu aceasta. Este al doilea eșec consecutiv al companiei în acest an, ceea ce ridică noi întrebări despre viitorul ambițiosului program spațial.

Elon Musk.
Elon Musk.

Lansare cu probleme

Racheta Starship, cu o înălțime de 123 de metri, a decolat la ora 18:30 ET (1:00, ora României) de la baza SpaceX din Boca Chica, Texas. Prima treaptă de rapel, Super Heavy, s-a desprins și a revenit la sol conform planului, fiind prinsă de Mechazilla, brațul mecanic special construit pentru recuperarea boosterului. Însă, la scurt timp după separare, partea superioară a navei a început să se rotească necontrolat, iar mai multe motoare s-au oprit.

Transmisia live a companiei a surprins momentul în care SpaceX a pierdut contactul cu Starship, iar mai multe videoclipuri de pe rețelele sociale au arătat resturi arzând pe cerul sudului Floridei și al Bahamas-ului.

În urma incidentului, Administrația Federală a Aviației din SUA a emis ordine de oprire la sol pentru zborurile comerciale din Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach și Orlando, din cauza riscului generat de „deșeuri de lansare spațială”. Măsura a fost menținută până la ora 20:00 ET.

Un nou obstacol pentru SpaceX

Acest nou eșec vine la doar două luni după ce o altă lansare Starship a eșuat într-un mod similar. În ianuarie, racheta s-a dezintegrat la opt minute după decolare, iar resturi au căzut peste insulele din Caraibe. Acum, explozia a avut loc la mai puțin de 10 minute de la lansare, provocând un nou nor masiv de resturi în Atlantic.

Elon Musk a susținut în repetate rânduri că ritmul accelerat al testelor este esențial pentru îmbunătățirea tehnologiei Starship. Totuși, aceste eșecuri pun sub semnul întrebării obiectivele sale ambițioase, inclusiv trimiterea de echipaje umane pe Lună și Marte.

Aceasta nu a fost singura misiune problematică din ultimele 24 de ore. Un modul de aselenizare dezvoltat de compania Intuitive Machines s-a confruntat, de asemenea, cu dificultăți. Controlorii de la sol nu au reușit să confirme dacă modulul a aselenizat corect, ridicând semne de întrebare cu privire la succesul misiunii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ploaie  foto   Shutterstock jpg
reumatism jpg
white 2565766 1280 jpg
ulei de nuca de cocos jpeg
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
image png
sondaj jpg
doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net