Incredibilă imagine. Un cuplu din Pompei surprins de erupția Vezuviului, scos la lumină
Arheologii italieni au făcut o descoperire remarcabilă. Rămășițele a două victime ale erupției Vezuviului din anul 79 e.n. au fost scoase la lumină de către arheologi în timpul săpăturilor de la Pompei, au anunțat cercetătorii pe platforma online a sitului, E-Journal degli Scavi di Pompei.
Lângă rămășițele femeii s-a găsit o adevărată comoară
Cercetătorii au stabilit că rămășițele aparțin unui bărbat şi unei femei care s-au refugiat într-un dormitor după erupţia care a îngropat vechiul oraş comercial roman sub straturi de cenuşă şi roci vulcanice, scrie Historia.
Femeia a fost găsită în pat, iar lângă ea era și un mic tezaur de monede de aur, argint și bronz și ornamente prețioase și bijuterii, printre care cercei din aur și perle.
Cercetătorii au aflat cum au murit cei doi
Se presupune că bărbatul și femeia s-au refugiat în această încăpere de dimensiuni mici cu gândul că vor supraviețui. Era un dormitor mic, provizoriu, casa lor fiind în renovare, situat în spatele „sacrariului albastru” (parte a unui templu unde se țineau obiectele sacre – n.r.).
Ușa foarte mică a fost închisă iar încăperea nu a fost umplută cu pietriș vulcanic, însă salonul adiacent a fost, fapt pentru care cele două persoane nu au putut deschide ușa ca să se salveze.
Captivi în mica încăpere, cei doi au murit odată cu venirea fluxurilor de roci aruncate în timpul exploziei vulcanice.
A fost recuperat tot mobilierul din încăpere
Urmele din cenușă au permis reconstruirea mobilierului și identificarea locului exact în care se afla la momentul erupției. Un pat, un cufăr, un candelabru de bronz și o masă cu blat de marmură, cu veselă de bronz, sticlă și ceramică, toate erau încă la locul lor.
„Posibilitatea de a analiza datele antropologice extrem de valoroase referitoare la cele două victime descoperite în contextul arheologic care le-a marcat sfârșitul tragic, permite recuperarea unei cantități considerabile de informații despre viața cotidiană a vechilor pompeieni și despre poveștile unora dintre ei, cu o documentație precisă și punctuală, confirmând unicitatea teritoriului vesuvian”, a declarat directorul Parcului Gabriel Zuchtriegel, potrivit E-Journal degli Scavi di Pompei.