Îţi plac blugii? Sunt cusuţi de copii sclavi
Viaţă de coşmar! Shyam şi Lucky, ambii de 10 ani, nu au mai văzut lumina zilei de mai bine de patru ani. Atunci au intrat pentru prima oară îl fabrica-puşcărie şi nu au mai ieşit. Alături de ei mai muncesc încă 24 de băieţi sclavi cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani.
„Nu-mi pot deschide ochii. Mă orbeşte soarele”, au fost primele cuvinte ale lui Shyam când a ieşit din fabrica din New Delhi unde lucrează de patru ani.
Puştiul a fost dat de părinţi „la patron” şi încasează leafa pentru munca prestată de el.
Shyam şi Lucky trebuie să taie scamele de pe blugi şi să-i împacheteze: 10 bucăţi în 10 minute. Dacă nu se încadrează în timp sunt bătuţi cu ciocanul peste degetele de la mâini şi de la picioare.
Fabrica din cartierul Seelampur nu are geamuri şi cei 26 de copii sclavi dorm pe jos, printre maşinile de cusut.
„Ziua de lucru începe la 7.00 dimineaţa, dar ne punem la somn abia la 5.00 dimineaţa. Mâncăm de două ori pe zi cartofi şi orez şi ne facem nevoile la oliţă pentru că nu avem voie să ieşim din atelierul unde lucrăm”, a mai adăugat Lucky.
Cei doi băieţi au fost salvaţi recent de o organizaţie de Protecţia Copilului şi beneficiază acum de consultanţă psihologică. Băieţii spun că tortura era la ordinea zilei.
Pedeapsa cea mai crudă era atunci când greşeau o pereche de blugi: nu mâncau nimic o zi întreagă şi erau electrocutaţi.
„Împachetam peste 5.000 de perechi de blugi pe zi. Nu am făcut baie niciodată şi primeam haine de schimb o dată la jumătate de an”, a mai povestit Shyam.
Dacă vreunul dintre băieţi încerca să evadeze, era spânzurat cu capul în jos de un copac şi bătut până leşina.
Blugii produşi în Bangladesh, India şi Pakistan sunt vânduţi în Europa, SUA, Canada, Australia şi Asia. Majoritatea sunt „blugi de firmă”.