«Iubitorii» de natură au dat năvală în rezervaţii

Ultima actualizare:

    O imagine cu sute de maşini pe  Platoul Bucegi a fost postată  de Fundaţia Eco-Civică
O imagine cu sute de maşini pe Platoul Bucegi a fost postată de Fundaţia Eco-Civică

Am visat la vacanţa de vară luni în şir şi acum nu ştim cum să fugim mai repede de arşiţa care a pus stăpânire pe oraşe. Unii însă nu ţin cont de nimic pentru un strop de răcoare şi relaxare.

La sfârşitul săptămânii trecute, plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost luate cu asalt de turişti care au parcat şi au stat în corturi, deşi acest lucru este complet interzis în această zonă. Şi la munte, situaţia a fost similară. Platoul Bucegilor a fost tiscit de maşini care au urcat Transbucegii până la Piatra Arsă sau Peştera.    

LITORAL. Mii de turişti au invadat, în weekend, plajele sălbatice de la Vadu, Corbu şi Capu Midia, din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, mulţi dintre ei fiind amendaţi pentru că au campat şi au aruncat gunoi în vegetaţia care include habitate specifice şi specii valoroase, scrie evz.ro. Astfel, pe plaja Vadu au fost estimaţi, în fiecare zi din weekend, peste 8.000 de turişti cu 3.000 de maşini, pe plaja Corbu, 1.700 de turişti şi 480 maşini, iar pe plaja Midia 320 de turişti şi 150 maşini.„Din păcate, mulţi dintre aceştia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turişti au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia existentă în habitatele de interes comunitar şi au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente şi au aplicat amenzi”, potrivit Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (RBDD).

Pe cele trei plaje au ajuns aproape 5.000 de autovehicule
Pe cele trei plaje au ajuns aproape 5.000 de autovehicule

„Nouă amenzi, a câte 1.000 de lei, au fost date unor turişti care şi-au parcat maşinile direct pe plajă. Alte 20 de sancţiuni contravenţionale, de câte 200 de lei, au fost aplicate turiştilor care şi-au aşezat corturile în locurile interzise din Rezervaţie. Inspectorii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au amendat cu 12.500 de lei şi o societate comercială care închiriază ATV-uri pentru plimbări în zona plajei de la Corbu. Activitatea firmei a fost închisă, iar ATV-urile au fost scoase din perimetrul RBDD”, a declarat, pentru sursa citată, guvernatorul Deltei Dunării, Ion Munteanu.

Turiştii au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia, iar în urma lor pe plaje au rămas gunoaie
Turiştii au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia, iar în urma lor pe plaje au rămas gunoaie

MUNTE. Aglomeraţie şi în aria protejată a Bucegilor. A fost ca pe DN 1, în plin sezon. O imagine cu sute de maşini pe Platoul Bucegi a fost postată de Fundaţia Eco-Civică. Organizaţia de Mediu atrage atenţia că zona este una care face parte din ariile protejate ale României. Soluţia propusă de ONG-işti este construcţia de telecabine sau telescaune în loc de drumuri care vor aduce sute de maşini şi, implicit, noxe în ariile protejate. „Nu este autostrada Bucureşti-Braşov! Imagini extrem de triste şi îngrijorătoare! Platoul Bucegi a fost invadat de mii de maşini, în aria protejată unde acest lucru e interzis”, a scris Fundaţia Eco-Civică citată de adevarul.ro.„În ritmul ăsta, totul va fi pârjolit şi-n curând nimic nu va mai rămâne din frumuseţile noastre. Salvarea ar fi creşterea gradului de conştiinţă, responsabilitate, civism ale poporului nostru dar...”, adaugă Fundaţia. 

Zonele Vadu şi Corbu au statut de arie protejată
Zonele Vadu şi Corbu au statut de arie protejată

Vacanțe pe Litoral și pe Valea Prahovei, cu restricții?

Drumul spre  stațiunile din  Valea Prahovei  a devenit din nou  aglomerat
Drumul spre stațiunile din Valea Prahovei a devenit din nou aglomerat

Cazurile de coronavirus cresc de la o zi la alta în Constanța și Prahova, astfel că autoritățile se gândesc serios să instituie restricții de circulație pe Valea Prahovei și pe Litoral. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că în aceste zone se respectă cel mai puțin măsurile impuse. „Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei, apoi tot Litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi24. Întrebat dacă va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanță, ministrul a spus că nu, dar că „agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”. 

Mohammad Murad: «De la 1 iulie, nu mai cresc prețurile la mare»

De la 1 iulie, începe oficial sezonul estival pe Litoral și era o tradiție ca, an de an, tarifele să crească cu până la 20% față de extrasezon. Nu însă și pentru vara 2020! ”De la 1 iulie, nu mai cresc prețurile la mare”, a declarat pentru Click! Mohammad Murad, președintele FPTR. Acesta a spus că în iulie 2020 vor fi tarife mai mici chiar și față de iunie 2019, cu 15-20%. Acesta a dat și exemple de tarife: ”la un hotel de 3 stele din Mamaia-60% sunt în această categorie- două persoane cu un copil plătesc între 1.600 și 1.800 de lei, iar pentru o noapte între 200 și 250 de lei. La 4 stele, tariful este încadrat între 2.500-3.000 de lei, tot pentru 5 nopți, cu all incluisv, iar la 5 stele, unde sunt încadrate 10 hoteluri, vorbim despre 4.000 de lei, în aceleași condiții. Dacă vorbim despre cazarea pe noapte, aici prețul este între 600 și 800 de lei. Pentru sudul Litoralului, tarifele sunt mai mici cu 15-20%”, ne-a explicat Murad. (A. Dancu) 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net