Japonezii vor să ajungă în spațiu cu liftul. Mega proiectul de 100 de miliarde de dolari este realizabil

Imaginați-vă un cablu care leagă Pământul de spațiu, care ne-ar putea lansa pe orbită și ne-ar arunca în alte lumi cu o viteză record. Aceasta este ideea care stă la baza ideii unui lift spațial. Cum se gândesc japonezii să pună în practică o asemena idee.

Ambiția japonezilor: un lift spațial

Liftul spațial din nanotuburi de carbon s-ar întinde de la Pământ în spațiu. Foto: Science Source
Liftul spațial din nanotuburi de carbon s-ar întinde de la Pământ în spațiu. Foto: Science Source

În loc să dureze șase până la opt luni pentru a ajunge pe Marte, oamenii de știință au estimat că un lift spațial ne-ar putea duce acolo în trei până la patru luni sau chiar în 40 de zile, scrie Science Alert

Conceptul de ascensor spațial nu este nou, dar proiectarea unei astfel de structuri nu ar fi o operațiune deloc ușoară, iar multe alte probleme, în afară de tehnologie, stau în cale. De aceea, ambiția de a construi unul ăn cel mai serios mod este destul de recentă.

Compania japoneză Obayashi Corporation din Japonia crede că are expertiza necesară pentru a realiza acest plan: un lift spațial și și-a stabilit ca termen anul 2050 până când va putea fi realizată această idee care la acest moment pare de domeniul science fiction.

Proiect de 100 de miliarde de dolari

Cunoscută pentru construirea celui mai înalt turn din lume, Tokyo Skytree, Obayashi Corporation a anunțat în 2012 că va atinge înălțimi și mai înalte cu propriul lift spațial.

În același an, compania a spus că va începe construcția proiectului de 100 de miliarde de dolari până în 2025 și că ar putea începe operațiunile încă din 2050.

Yoji Ishikawa, cercetătorul care a scris raportul și face parte din departamentul de creare de tehnologie viitoare al companiei, a explicat ce progrese s-au făcut la acest mega proiect care mai are atât de puțin până în 2025, când este stabilită începerea propriu-zisă a construcției.

Deși Ishikawa a spus că compania, în prezent, este „angajată în cercetare și dezvoltare, design brut, construirea de parteneriate și promovare”, a spus el pentru Business Insider.

Unii s-au îndoit că o astfel de structură este chiar posibilă.

„A fost considerată o idee nebunească”, a spus Christian Johnson, care a publicat anul trecut un raport despre ascensoarele spațiale în Journal of Science Policy & Governance.

Aceasta fiind spuse, există unii oameni care sunt adevărați oameni de știință care sunt cu adevărat de acord cu acest lucru și doresc cu adevărat să se întâmple”, a spus Johnson.

O cale mai ieftină către spațiu

Lansarea oamenilor și a obiectelor în spațiu cu rachete este extrem de costisitoare. De exemplu, NASA a estimat că cele patru misiuni ale sale lunare Artemis vor costa 4,1 miliarde de dolari pentru fiecare lansare.

Cu un lift spațial, nu aveți nevoie de rachete sau combustibil.

Potrivit unor modele, ascensoarele spațiale ar transporta încărcătura pe orbită pe vehicule electromagnetice numite cățărători. Acești alpiniști ar putea fi alimentați de la distanță - cum ar fi cu energie solară sau cu microunde - eliminând nevoia de combustibil la bord.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net