Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze, a murit. Motivul pentru care a fost exclus din partidul pe care l-a fondat și pe care l-a condus timp de 40 de ani
Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național și una dintre cele mai controversate figuri ale politicii franceze, a murit marți, la vârsta de 96 de ani. Acesta se afla internat într-un centru din regiunea Parisului, unde și-a petrecut ultimele săptămâni de viață.
Familia sa a transmis un comunicat în care a precizat că Le Pen „a fost chemat înapoi la Dumnezeu” la ora 12:00 (11:00 GMT), fiind înconjurat de cei dragi. Moartea sa marchează sfârșitul unei ere pentru extrema dreaptă franceză, pe care el a modelat-o timp de decenii cu un amestec de populism, carismă și controverse.
Despre Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen s-a născut pe 20 iunie 1928 în La Trinité-sur-Mer, Bretania. Orfan de tată de la 14 ani, Le Pen a crescut într-un mediu catolic și conservator. A studiat Dreptul la Paris și a fost activ în cercurile naționaliste studențești. După finalizarea studiilor, și-a început cariera militară, servind în Legiunea Străină în conflicte din Indochina, Suez și Algeria.
În 1972, Le Pen a fondat Frontul Național, un partid de extremă dreaptă care a câștigat notorietate prin pozițiile sale anti-imigrație și naționaliste. A condus partidul timp de aproape 40 de ani, transformându-l într-o forță politică influentă.
Le Pen a candidat de cinci ori la alegerile prezidențiale din Franța
Le Pen a candidat de cinci ori la alegerile prezidențiale din Franța, însă cel mai mare succes al său a venit în 2002, când a reușit să ajungă în turul al doilea împotriva lui Jacques Chirac. Această performanță a alarmat societatea franceză, iar majoritatea partidelor, indiferent de orientare, au sprijinit candidatura lui Chirac pentru a bloca victoria lui Le Pen.
Le Pen a fost un politician polarizant, fiind acuzat frecvent de rasism, xenofobie și antisemitism. În 1987, afirmația sa că „camerele de gazare sunt un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial” a declanșat un val de critici internaționale și i-a consolidat reputația de extremist.
De ce a fost exclus din propriul partid
În 2011, Le Pen a predat conducerea Frontului Național fiicei sale, Marine Le Pen, care a încercat să rebranduiască partidul sub o imagine mai moderată. Relația dintre cei doi s-a deteriorat în anii următori, culminând cu excluderea sa din partid în 2015, după ce a făcut noi declarații xenofobe și antisemite.
Deși Marine Le Pen a pierdut cele trei încercări de a deveni președinte, ea a reușit să transforme Frontul Național – redenumit Adunarea Națională – într-o forță politică de prim rang în Franța.