Jocurile Olimpice s-au amânat. Un bucătar a fost primul campion olimpic din istorie, acum 2.800 de ani
Jocurile Olimpice au fost amânate pentru a patra oară în istorie. Doar edițiile din 1916, 1940 și 1944 au mai fost în această situașie, dar atunci motivul l-a reprezentat războiul mondial, primul și al doilea. Acum, cauza este „războiul” lumii împotriva coronavirusului. De mergem pe firul istoriei până la Olimpiadele antice, găsim că prima lor ediție a avut loc în anul 776 î.Hr, iar primul campon olimpic a fost un bucătar.
Amânarea Jocurilor Olimpice 2020 ce ar fi trebuit să aibe loc în Japonia, la Tokio, e un eveniment trist, dar care se întâmplă pentru a patra oară în istoria Olimpiadelor moderne, a căror primă ediție a avut loc în 1896, la Atena. Dar originea competiției se găsește mult mai adânc în istorie, acum peste 2.800 de ani, în Jocurile Olimpice create de grecii antici în cinstea lui Zeus și botezate astfel după muntele Olimp, considerat sălașul zeităților vechii Elade. Prima ediție a acelor Jocuri Olimpice – prima, despre care se știe și există dovezi certe că a avut loc - s-a desfășurat în anul 776 î.Hr. Ele constau într-o serie de competiții atletice la care participau doar bărbați de origine greacă și se desfășurau vara, din patru în patru ani. În zilele sărbătorilor dedicate lui Zeus. Aveau loc în sanctuarul Olympia, în prtea de vest a peninsulei Poloponez. Jocurile, în variant lora antică, au avut 293 de ediții, vreme de aproape 1.200 de ani, până în anul 392 după Hristos, când a fost ultima lor ediție. Doi ani mai târziu, împăratul roman creștin, Teodosiu I, le-a interzis din considerente religioase, considerându-le păgâne.
Bucătarul Koroibos a câștigat proba de alergare pe distanța de 200 de metri
Mențiunile istorice vorbesc despre existența unei singure întreceri la prima ediție a acelor Jocuri Olimpice. Proba era denumită „stadion” și consta într-o probă de alergare pe o distanță de aproximativ 200 de metri, cât însemna lungimea unui stadion. Ea se desfășura aproape identic ca în zilele modern, culoarele de alergare fiind delimitate și împărțite prin jaloane în cinci părți egale. Câștigător era desemnat cel care trecea primul de ultimul jalon, timpul realizat neavând pe atunci nicio relevanță. Primul campion olimpic din istorie a fost bucătarul Koroibos care a câștigat acea primă alergare de 200 de metri. Abia un sfert de secol mai târziu, la ediția din 752 î.Hr, a fost introdusă o a doua probă, „diaulos”, tot de alergare, ce însuma două tururi de stadion, un echivalent al probei de 400 de metri din zilele noastre. Campionii olimpici erau considerați adevărați eroi ai celor timpuri. Simbolic, erau premiați cu o ramură de măslin sălbatic ce li se punea pe cap. Dar, la întoarcerea în orașul natal aveau parte de adevărata recompensă. Zidurile cetății erau dărâmate pentru ca acesta să poată intra glorios într-un car triumfal. Ei mai erau recompensați cu sume de bani uriașe pentru acea vreme ori primeau mâncare gratuită pentru tot restul vieții.