Joe Biden: „Dacă Rusia atacă Ucraina, vom răspunde!” Mesaj pentru poporul rus: „Nu suntem dușmanii voștri!”

Președintele Joe Biden a susținut, marți seară, o conferință de presă și a vorbit despre negocierile cu Rusia și situația din Ucraina. Asta, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor aflate la graniță, dar și în contextul în care miercuri, 16 februarie, se așteaptă o invazie a trupelor rusești în țara vecină.

Joe Biden îndeamnă la diplomație și negocieri
Joe Biden îndeamnă la diplomație și negocieri

Biden spune că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou la diplomației pentru soluționarea conflictului. 

„Statele Unite sunt pregătite orice s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei, care rămâne o posibilitate reală”.

De săptămâni întregi, împreună cu aliații și partenerii noștri, administrația mea s-a implicat în diplomație non-stop”. 

„Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partenerii noștri europeni”

„Ieri, guvernul rus a propus public continuarea diplomației. Sunt de acord. Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de reușită”. 

„SUA au pus pe masă idei concrete pentru arhitectura de securitate în Europa, noi măsuri de control, noi măsuri de transparență, noi măsuri de stabilitate strategică. Aceste măsuri se aplică tuturor părților, NATO și Rusia”.

SUA vor să continue pe calea diplomatică

Joe Biden a spus clar și răspicat că vor să meargă în continuare pe calea diplomației. Atâta vreme cât există și cea mai mică speranță că situația se va rezolva pe cale diplomatică, americanii vor face tot ce le stă în putință să continue discuțiile și negocierile. 

În același timp, America și NATO nu va sacrifica sub nici o formă principiile de bază ale democrației: libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială. 

„Nu vom sacrifica principiile de bază, însă. Țările au dreptul le suveranite și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază”. 

„Vom continua eforturile noastre diplomatice și consultările atente cu aliații noștri  și cu partenerii noștri. Atâta vreme cât există speranța unei rezolvări diplomatice care evită folosirea forței și suferința umană care ar urma, noi o vom urmări”. 

Biden a afirmat că, deși rușii au anunțat retragerea parțială a anumitor contingente militare de lângă granița cu Ucraina, acest lucru nu este, deocamdată confirmat. Dimpotrivă. Informațiile sunt că la granița Ucrainei se află aliniați aproximativ 150.000 de solați echipați complet de luptă. Acesta este motivul pentru care SUA și-a închis ambasada de la Kiev și a lansat un apel către cetățenii americani aflați în Ucraina pe care i-a sfătuit să plece cât mai au timp. 

„Ministrul rus de externe a spus astăzi că unele dintre forțele ruse vor părăsi pozițiile lor din apropierea Ucrainei. Ar fi bine. Însă nu avem încă o confirmare. Nu avem confirmarea că armata rusă se întoarce în baze.

„Analizele noastre indică că ea este în continuare într-o poziție amenințătoare. Rusia încă are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina. O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză”.

Joe Biden, mesaj din suflet pentru poporul rus: „Nu sunteți dușmanii noștri”

„Vreau să fiu clar: SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu amenință Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nu avem planuri să aducem acolo rachete. Nu țintim poporul rus, nu ne interesează să destabilizăm Rusia”.

„Le spun cetățenilor Rusiei: Nu sunteți dușmanii noștri și nici nu cred că voi vă doriți un război sângeros și distructiv împotriva Ucrainei, o țară și un popor cu care împărtășiți legături atât de profunde, istorie și cultură”.

„Dacă Rusia atacă Ucraina, acela va fi un război ales, un război fără motiv”.

„Dacă Rusia invadează în zilele și săptămânile care urmează, costul în vieți omenești în Ucraina va fi imens. Iar costul strategic pentru Rusia va fi și el imens”.

„Dacă Rusia va ataca Ucraina se va lovi de o condamnare generalizată la nivel internațional. Lumea nu va uita că Rusia a ales să aducă moarte și distrugere, invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o lovitură pe care Rusia și-o dă singură”.

„SUA și aliații vom răspunde decisiv. Occidentul este unit și pregătit”.

„Astăzi, aliații NATO sunt mai uniți și mai hotărâți ca niciodată”. 

„Aici e vorba de mai mult decât de Ucraina și Rusia, e vorba de a lupta pentru lucrurile în care credem. Pentru viitorul pe care ni-l dorim. Pentru libertate. Pentru dreptul țărilor de a-și alege destinul și al oamenilor a-și alege viitorul. Pentru principiul că țările nu pot modifica granițele vecinilor lor prin forță”.

Președintele american a ținut să precizeze că, dacă Rusia nu face pasul înapoi și nu renunță la a amenința Ucraina, dacă invadează țara vecină, consecințele vor fi foarte grave. SUA și NATO vor răspunde prin sancțiuni fără precedent, care vor avea efecte negative asupra economiei Rusiei.

„Dacă Rusia acționează, vom ralia lumea pentru a ne opune agresiunii acesteia. SUA și aliații noștri sunt gata să impună sancțiuni puternice inclusiv unele pe care nu le-am impus atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014”.

„Vom pune presiuni intense pe cele mai importante organizații financiare și sectoare economice rusești. Aceste măsuri sunt pregătite. Curând, și dacă Rusia va invada. Vor fi consecințe pe termen lung care vor submina capacitatea Rusiei de a fi competitivă economic și strategic. Când vine vorba de Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina, el nu va mai exista!.

America nu va lupta împotriva Rusiei cu soldați

Joe Biden a declarat că americanii nu vor lupta împotriva Rusiei cu soldați. Soldații americani aflați pe teritoriul acestei țări ex-sovietice au plecat. Însă, SUA a ajutat Ucraina prin echipament militar, tehnică de luptă, informații prețioase și antrenamente. În schimb, dacă Rusia amenință vreun stat ce aparține NATO, atunci lucrurile se schimbă dramatic. 

„Nu voi trimite militari americani să lupte în Ucraina, dar am trimis Ucrainei echipament militar pentru a o ajuta să se apere. Le-am dat informații și sfaturi pentru același scop”.

„SUA va apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forța. Un atac împotriva vreunei țări NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul SUA față de articolul 5 este sfânt”.

„Deja, ca răspuns la amenințarea rusească, am trimis trupe adiționale pe flancul estic. Mai mulți aliați au anunțat că vor accentua capacitățile militare pentru a descuraja agresiunile și a fi pregătiți să apărăm flancul estic”.

„Vom continua și să efectuăm exerciții militare cu aliații și partenerii noștri, pentru a accentua capacitatea de apărare. Iar dacă Rusia invadează, vom face noi pași pentru a accentua prezența NATO și pentru a ne asigura aliații și pentru a descuraja agresiunile”.

„Nu căutăm confruntare directă cu Rusia, dar am spus clar că dacă Rusia țintește cetățeni americani din Ucraina, vom răspunde în forță. Dacă Rusia atacă SUA și aliații prin metode asimetrice, precum atacuri cibernetice împotriva companiilor noastre, suntem pregătiți să răspundem”.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net