Joe Biden, îngrijorat că o invazie din partea Rusiei ar putea avea loc luna viitoare
În cadrul unei discuții telefonice între președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, și Joe Biden, acesta a tras un semnal de alarmă care arată că o posibilă invazie a Rusiei ar putea avea loc în luna februarie.
În același timp, în urma schimbului de informații și cereri dintre SUA și Federația Rusă, Kremlinul ține să sublinieze că sunt puține motive de optimism în rezolvarea crizei de la granița ruso-ucraineană, după ce NATO a respins cererile și garanțiile de securitate ale Rusiei.
O posibilă invazie a Ucrainei, în februarie
Ca notă informativă, cererile Rusiei au în vedere anularea promisiunii NATO către Ucraina și Georgia, cum că acestea vor adera, într-o zi, la Alianța Nord-Atlantică. De asemenea, Rusia cere ca toate trupele NATO să plece din țările din spațiul fost-sovietic, în special România și Bulgaria.
„Președintele Biden a spus că există o posibilitate reală ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne, potrivit BBC.
În cadrul discuției dintre Ucraina și Statele Unite, Biden a subliniat că „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv, dacă Rusia va invada Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.
Conform mai mulți specialiști militari, Federația Rusă ar putea aștepta ca terenul din Ucraina să înghețe, pentru a se putea deplasa folosind armament militar greu.
Unde au ajuns discuțiile dintre NATO și Rusia?
Ca răspuns împotriva ofensivei Rusiei, SUA a amenințat că va bloca deschiderea unei conducte-cheie, care ar trimite gaz rusesc către Occident, în cazul în care Ucraina va fi invadată.
Totuși, Rusia transmite că nu dorește să invadeze Ucraina, chiar dacă țara a oferit o listă de cereri către Alianță, inclusiv aceea că Ucraina nu va putea adera niciodată la NATO. Statele Unite respingând ferm cererile Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov, a transmis, joi, că răspunsul Statelor Unite a lăsat „puțin teren pentru optimism”, dar a subliniat că „există întotdeauna perspective de continuare a dialogului, este în interesul atât al nostru, cât și al americanilor”.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News