La Fukushima timpul s-a oprit
Parcări invadate de vegetaţie, clădiri părăsite, munţi de gunoaie ordonaţi milimetric şi un nivel de radiaţie deosebit de periculos. Iată cum arată Fukushima la mai bine de patru ani de la dezastrul din martie 2011.
Un peisaj sălbatic ca după apocalipsă! Străzi întregi şi sute de clădiri sunt înghiţite de ierburi şi de pădure! Înainte de dezastrul nuclear, Fukushima era o zonă înfloritoare, unde locuiau în tihnă 160.000 de niponi. Frumoasele lor case, maşinile şi alte vehicule abandonate în grabă sunt acum năpădite de vegetaţie.
Totul a încremenit după ce autorităţile au dat ordinul de evacuare a populaţiei din zonă după accidentul nuclear de la 11 martie 2011. Pe o rază de 20 km în jurul centralei nucleare, solul contaminat a rămas neatins.
Ierburi uriaşe, arbuşti şi copaci au crescut la întâmplare pretutindeni pe parcursul a patru ani. În supermarketuri, mărfurile sunt încă pe rafturi, în şcoli, pe table, încă sunt scrise notiţele lecţiilor întrerupte de catastrofă...
Maşini şi motociclete zac abandonate pe şoselele invadate de vegetaţie.
120.000 de persoane nu au mai putut reveni niciodată la casele lor. Zona e încă inaccesibilă pentru oameni din cauza contaminării radioactive. Nivelul de radiaţii e acum de 6.7 microSievert pe oră. Expunerea la acest nivel poate fi fatală oricărei fiinţe vii. Valoarea normală e de 0,02 microSievert pe oră.
Click! spune
11 martie 2011: Are loc accidentul nuclear de la centrala electrică atomică Fukushima ca urmare a cutremurului cu magnitudinea 9 pe scara Richter de la urmat de un tsunami, soldat cu 2.000 de morţi şi dispăruţi. O explozie a avariat învelişul reactorului 2, provocând creşterea radioactivităţii în zona înconjurătoare şi s-a dat ordinul de evacuare.