LIVE TEXT Atacurile rușilor au făcut victime la Harkov și Liov: «Obuzele au căzut pe locurile de joacă»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a început de 54 de zile. Duminică, 17 aprilie, ruşii au dat un ultimatul armatei ucrainene din Mariupol, oraş care se află sub asediu de la începutul conflictului, din 24 februarie. Trupele care apără oraşul au refuzat, iar autorităţile ucrainene spun că ruşii au pus banderole albe civililor, însemne purtate de armata rusă. 

Este a 54-a zi a războiului din Ucraina foto: AFP
Este a 54-a zi a războiului din Ucraina foto: AFP

UPDATE ora 22.00 Rusia a semnalat luni o probabilă nouă reducere a dobânzilor şi suplimentarea cheltuieli bugetare, pentru a ajuta economia să se adapteze la sancţiunile occidentale, pe măsură ce se îndreaptă către cea mai profundă contracţie din 1994, transmite Reuters.

Putin a declarat luni că Rusia ar trebui să-şi folosească bugetul de stat pentru a sprijini economia şi lichiditatea.

Banca Mondială se aşteaptă ca economia rusă să se contracte cu peste 11% în acest an.

UPDATE ora 21.00 Anchetatorii ucraineni au examinat 269 de cadavre în Irpin, lângă Kiev, de când oraşul a fost recuperat de forţele ucrainene la sfârşitul lunii martie, a declarat, luni, un oficial din cadrul Poliţiei, conform Reuters.

UPDATE ora 20.00 Forţele aeriene ruse au organizat atacuri asupra unui centru logistic al armatei ucrainene din apropierea oraşului Liov şi au distrus un număr mare de arme de fabricaţie străină depozitate în acel loc, a informat, luni, agenţia de presă rusă TASS, citând Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

UPDATE ora 19.00 Doi civili morți într-un bombardament asupra Harkov-ului

Forţele ruse au bombardat districtul Osnovianskyi din oraşul Harkov, Ucraina, luni, în jurul orei locale 11:50. Atacul s-a soldat cu moartea a doi civili, potrivit The Kiev Independent. ”Obuzele au căzut pe locurile de joacă din apropierea clădirilor rezidenţiale”, a informat Procuratura Regiunii Harkov.

Atacul s-a soldat cu moartea a doi civili şi a deteriorat mai multe clădiri rezidenţiale.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Procuraturii, Dmitri Chubenko, în urma incidentului au fost deschise proceduri penale, relatează BBC.

UPDATE ora 18.30 O parte dintre ruşii care au părăsit Rusia în grabă de teama că vor chemaţi la război sau a închiderii graniţelor au fost obligaţi de greutăţile economice să revină în ţară, relatează The Guardian, citat de Adevarul.ro.

UPDATE 18.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că efectul sancţiunilor impuse de statele occidentale Rusiei nu a fost cel scontat. Occidentul ”se aştepta să degradeze rapid” economia Rusiei, însă ”strategia războiului economic a eşuat”, a afirmat Putin, conform The Associated Press.

UPDATE 16.50 Comandantul unității maritime ucrainene din orașul Mariupol i-a scris o scrisoare Papei Francisc, făcându-i un apel să salveze oamenii rămași în oraș sub bombardamentele Federație Ruse.

În scrisoarea publicată pe site-ul Ukrainska Pravda, maiorul Serhii Volyna, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, a scris: „Nu am văzut apelurile voastre către lume și nu am citit toate ultimele dumneavoastră declarații, m-am luptat. ”

UPDATE 15.23 Aproximativ 200.000 de oameni riscă să-și piardă locurile de muncă în capitala Rusiei în urma părăsirii companiilor străine din țară, a declarat, luni, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin.

Autoritățile vor continua să implementeze planuri pentru a sprijini lucrătorii care riscă să fie șomeri, alocând 3,36 miliarde de ruble pentru aceste planuri, potrivit lui Sobyanin.

UPDATE 13.33 Armata ucraineană a luat o atitudine sfidătoare în acest weekend, refuzând să cedeze cererii Rusiei ca trupele din Mariupol să se predea. În același timp, președintele american Joe Biden și aliații săi se confruntă cu o nouă problemă în a decide cât de departe pot SUA în înarmarea Ucrainei. 

Această dilemă vine în contextul în care Rusia semnalează că ar putea lua măsuri mai agresive pentru a opri fluxul de arme din SUA și NATO.

UPDATE 13.00 Controlul asupra orașului Kreminna a fost pierdut, potrivit Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, în timp ce forțele ruse încearcă să spargă rezistența ucraineană din estul țării.

UPDATE 10.40 Cinci rachete au lovit orașul Lviv din vestul Ucrainei.

Cinci rachete rusești au atacat orașul Lviv, aflat în vestul Ucrainei, la câțiva kilometri de granița cu Polonia, teritoriu NATO.

UPDATE 07.17 Echipajul care a supravieţuit de pe crucişătorul rus „Moscova” a sunat acasă pentru a povesti ce s-a întâmplat. Mama unui marinar a declarat, conform adevarul.ro, că băitatul ei a sunat-o în data de 15 aprilie, la două zile după ce nava a luat foc.

"Fiul meu a spus că crucişătorul a fost lovit de pe uscat de partea ucraineană. Sunt morţi, sunt răniţi, sunt dispăruţi. Fiul meu m-a sunat când li s-au dat telefoanele. Aveau acte şi telefoane pe crucişător. Mă sună şi plânge din ce a văzut. A fost înfricoşător. Desigur, nu toţi au supravieţuit", a spus femeia, conform adevarul.ro. 

Deşi se teme că fiul ei ar putea fi pedepsit, pentru că a spus adevărul despre incident, ea a mai povestit că în jur de 40 de persoane au murit pe crucişător şi că media din Rusia ascunde detaliile.

„Este îngrozitor. Şi în mass-media, desigur, nu spun toate detaliile. De ce? Pentru că Ministerul Apărării nu vrea să admită înfrângerea”, a completat femeia.

UPDATE 02.57 Armata rusă a pus un bandaj alb pe piciorul drept şi pe braţul stâng al locuitorilor din Mariupol, aşa cum poartă şi militarii ruşi.

Şeful poliţiei de patrulare a declarat că un număr mare de femei şi copii se află încă pe teritoriul uzinei Azovstal.

„Într-adevăr, pe teritoriul uzinei Azovstal se află un număr mare de civili, inclusiv femei, copii, bătrâni şi sugari, inclusiv. Aceşti oameni s-au ascuns de bombardamente pentru că există un adăpost care le permite să supravieţuiască o perioadă de timp bombardării. Nu au încredere în ruşi – văd ce se întâmplă în oraş şi, prin urmare, rămân la fabrică”, a declarat Mihail Vershinin.

În cursul zilei de duminică, ruşi au dat un ultimatium armatei ucrainene din Mariupol şi le-au cerut soldaţilor să se predea. Trupele ucrainene au refuzat, însă, a declarat premierul Denys Shmyhal.

UPDATE 01.27 Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat că au fost distruse cinci ţinte aeriene ale ruşilor: un avion, trei elicoptere şi un UAV.

„Toată lumea creştină sărbătoreşte acum Paştele, una dintre cele mai importante sărbători religioase. Iar ocupanţii ruşi continuă să bombardeze, să tragă cu rachete şi artilerie în oraşele paşnice ucrainene, aducând durere, moarte şi distrugere. În primul rând, aceste crime de război au loc în teritorii controlate parţial de inamic. Vorbim despre estul şi sudul Ucrainei, unde rasiştii şi-au săpat şi şi-au crescut semnificativ mijloacele de apărare aeriană”, a mai anunţat Comandamentul, printr-un comunicat.

UPDATE 00.28 Volodimir Zelenski a declarat că în regiuniule Herson şi Zaporojia, ruşii construiesc centre de tortură, iar autorităţile locale şi persoanele vizibile în comunitate sunt răpiţi. În plus, ruşii fură şi blochează ajutoarele umanitare, iar oamenii mor de foame.

"Lumea democratică trebuie, de asemenea, să reacţioneze la ceea ce fac ocupanţii în sudul Ucrainei - în regiunile Herson şi Zaporojia. Acolo se construiesc centre de tortură. Autorităţile locale şi oricine este considerat vizibil pentru comunităţile locale sunt răpiţi", a spus Zelenski.  

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net