Cu cât au crescut prețurile în Rusia? Influencerii ruși își riscă viața pentru a arăta Occidentului ce se întâmplă

#Război Ucraina-Rusia

Sancțiunile impuse de Occident Rusiei au afectat profund Bursa de la Moscova și rubla rusească, asta e indubitabil, dar viețile rușilor nu s-au modificat atât de profund pe cât am crede. 

@Natasharussia / Russia.raw / NFKRZ
@Natasharussia / Russia.raw / NFKRZ

Mai mulți influenceri ruși care realizează conținut în limba engleză prezintă, încă de la începutul invaziei, videoclipuri în care aceștia se duc prin magazinele rusești sau chiar explică care este adevărul despre creșterea rublei în raport cu dolarul american.

Magazinele din Rusia

Probabil, cel mai dezbătut subiect în urma sancțiunilor impuse de Occident sunt magazinele din Rusia. 

Citește și Companii care s-au retras din Rusia, din cauza războiului. Branduri care și-au închis afacerea în țara condusă de Vladimir Putin

Mai mulți influenceri din Rusia au decis să prezinte și Occidentului, pe TikTok, platformă ce nu a fost direct interzisă de către Moscova, cum le sunt schimbate viețile în urma sancțiunilor impuse.

O imagine care prezintă lacăte pe cutiile de conservă a circulat intens pe Twitter și pe alte rețele de socializare, dar Natasha, din Saint Petersburg, a decis să vadă cu ochii ei, dacă imaginile de pe internet se aplică și magazinului de la colțul străzii. 

În videoclipul postat de Natasha pe TikTok putem observa și prețurile de pe rafturile magazinelor rusești. Așadar, pentru un kilogram de banane, rusul de rând plătește aproximativ 100 de ruble (5.63 lei), iar pentru o sticlă de Coca-Cola, prețul poate ajunge și la 79 de ruble (4.45 lei).

Totuși, fiecare poveste are și un sâmbure de adevăr, iar asta se observă în cazul zahărului în Rusia. O pungă de zahăr poate ajunge să coste chiar și 119 ruble (6.70 lei), iar o pungă de făină chiar și 129 de ruble (7.27 lei).

Observând asta, magazinele din Rusia au pus o limită. Rușii nu pot cumpăra mai mult de 5 kilograme de zahăr, iar problemele nu se termină aici. Produsele de igienă feminină dispar de pe rafturile magazinelor din Rusia, acestea putând fi găsite doar în magazine de colț de stradă. 

Prețurile foarte ridicate nu s-au terminat. Pentru un kilogram de ardei grași, rusul de rând trebuie să scoată din buzunar 419 ruble (23.60 lei).

În acest moment, salariul minim în Rusia este de 7.500 de ruble (aproximativ 400 de lei), iar o bună parte din țară este subdezvoltată, excepție făcând Moscova, Sankt Petersburg sau Novosibirsk.

De ce a crescut la loc rubla rusească?

Când rubla rusească a fost supusă sancțiunilor, prețul acesteia s-a prăbușit în doar câteva ore. Pe 10 martie, o rublă rusească valora 0.034 lei, iar astăzi, aceasta a ajuns la valoarea dinaintea războiului, 0.056 lei. Totuși, ce a cazut această creștere?

Ei bine, pentru această problemă, Natasha a oferit o explicație foarte clară asupra acestei creșteri. Guvernul de la Moscova a creat o rată de schimb apropiată cu nivelul întâlnit în perioada dinaintea invaziei. Fiind imposibil să schimbi rublele pentru dolari americani sau euro și invers, această rată de schimb este nefolositoare. 

Vezi și Rubla rusească a înregistrat cel mai scăzut nivel. Populația nu-și poate proteja averile

În acest moment, Natasha a transmis că, pe piața neagră, un dolar american valorează 120 de ruble, iar acest preț s-ar putea să crească și mai mult în viitor. 

Influencerii din Rusia își riscă viețile

Mulți dintre aceștia își riscă în fiecare zi viețile, din cauza represaliilor impuse de Vladimir Putin față de cei care doresc să se exprime liber față de războiul pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei. 

Acesta este și cazul lui Roman NFKRZ, care a ezitat foarte mult să vorbească despre Ucraina, deoarece îi era frică că autoritățile ruse îl vor pune în detenție. De frica unui regim care ar închide și mai mult Rusia, Roman a fugit în Georgia la scurt timp de la începutul invaziei, dar chiar și așa, acesta încă este înfricoșat de ce s-ar putea întâmpla cu el, dacă FSB (fostul KGB) îi dau de urmă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
EXPLOZIE MASINI jpg
Peste in tigaie FOTO Shutterstock jpg
4 avion shutterstock 466537967 jpg jpeg
Paine FOTO Shutterstock jpg
vis jpg
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg