Luni, Pământul a fost cât pe ce să fie lovit de un asteroid și nimeni nu a știut! De ce a fost descoperit prea târziu
Asteroidul 2017 AG13 a fost reperat de către oamenii de știință în ultimul minut. Luni, 9 ianuarie, în timp ce vă uitați la Glourile de Aur sau făceați orice altceva ca să vă umpleți timpul, planeta Pământ era periculos de aproape de a fi lovită de un asteroid mic. 2017 AG13-așa cum a fost numit asteroidul- are mărimea unui bloc mediu cu etaje.
A trecut pe lângă Pământ periculos de aproape, iar ce e foarte îngrijorător este că oamenii de știință și-au dat seama mult prea târziu. Călătorind prin spațiu cu o viteză mai mare de 57.600 km pe oră, asteroidul a „ratat” planeta noastră cu aproximativ 160.000 de kilometri. Această distanță pare mare, dar este mult prea aproape pentru a nu ne face griji. Este de două ori mai mică decât distanța dintre Pământ și Lună, potrivit Vice. În orice caz, am scăpat ca printre urechile acului. AG13 a fost reperat în weekend de astronomii de la Observatorul Slooh, care au organizat spontan o emisiune live.
Am aflat de pericol cu doar două zile înainte să ne ocolească miraculos. Asteroidul nu a fost îndeajuns de mare pentru a putea spune că ar fi distrus întreaga planetă, dar nici prea mic pentru a crede că nu ar fi făcut pagube.
În 2013, orașul rusesc Chelyabinsk a fost lovit de o „piatră de foc” mult mai mică decât AG13. Au existat pagube materiale, iar unii oameni au fost răniți, deci pericolul e cât se poate de real și în cazul asteroizilor mai mici.
De ce nu a fost reprat asteroidul AG13? Ei bine, este pe jumătatea celor detectați de telescopul cu infraroșu al NASA (NEOCam), care a fost creat pentru a „scana” cerul. Telescopul caută asteroizii care au un potențial ridicat de distrugere. Programul NEOCam operează în prezent cu un buget destul de mic, deoarece NASA a ales să prioritizeze misiunile de explorare a planetei Jupiter. Din păcate, descoperirea asteroizilor care „planează” în jurul plantei noastre nu este finanțată îndeajuns iar cei ca AG13 vor fi în continuare nedescoperiți de NASA. Nu e o veste tocmai bună, întrucât asteroizii precum AG13 pot distruge orașe întregi.