Noua tulpină Covid, cu peste 30 de mutații, a fost numită Omicron. OMS o descrie ca fiind “îngrijorătoare”

Ultima actualizare:

    Datele preliminare ale OMS sugerează că există „un risc crescut de reinfectare” cu OmicronFoto: Shutterstock
Datele preliminare ale OMS sugerează că există „un risc crescut de reinfectare” cu OmicronFoto: Shutterstock

Noua variantă B.1.1.529 a Covid, depistată pentru prima dată în Africa, a fost numită Omicron. Tulpina a fost caracterizată de OMS ca fiind “îngrijorătoare”, fiind foarte contagioasă. Omicron prezintă 32 de mutații.

Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud în urmă cu doar câteva zile. “Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a transmis OMS.

„Înţelegem că oamenii sunt îngrijoraţi. Lucrul bun este că avem sisteme de supraveghere în lumea întreagă pentru a depista aceste variante foarte rapid”, a subliniat Maria Van Kerkhove, responsabila cu gestionarea epidemiei de Covid-19 la OMS, care a făcut apel la populaţie să reducă expunerea, să continue cu distanțarea socială şi să se vaccineze. 

Prima infecţie confirmată cu Omicron provine dintr-o probă recoltată în 9 noiembrie. De atunci, numărul infecţiilor în Africa de Sud a crescut mult. Tulpina fost apoi depistată şi în Israel la o persoană revenită din Malawi, în Botswana, Belgia şi Hong Kong.

Până acum nicio nouă variantă nu a provocat atât de multă îngrijorare în lume după Delta. O serie de stateau început să ia deja măsuri impunând restricții stricte pentru călătoriile în și din sudul Africii.

Conform grupului de experţi ai OMS, datele preliminare sugerează că există „un risc crescut de reinfectare” cu Omicron, în raport cu alte variante. 

Tulpina B.1.1.529, cea mai contagioasă variantă Covid de până acum

Potrivit OMS, o variantă a SARS-CoV-2 este considerată îngrijorătoare atunci când este asociată uneia sau mai multor schimbări, precum creşterea transmisibilităţii sau virulenţei, scăderea eficacităţii măsurilor de sănătate publică şi socială sau a instrumentelor de diagnosticare, a vaccinurilor şi a tratamentelor disponibile.Până în prezent existau patru alte variante îngrijorătoare: Delta, Alpha, Beta şi Gamma. Varianta Omicron este foarte contagioasă și are 32 de mutații. Dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College, este cel care a constatat primul răspândirea variantei din Botswana și a descris combinația de mutații drept „oribilă”. Acesta a avertizat că poate deveni „mai rea decât aproape orice altă variantă”, inclusiv Delta. Oamenii de știință au spus totuși că numărul mare de mutații ar putea lucra împotriva tulpinii și ar putea să o facă „instabilă”, împiedicând o răspândire mai mare.

UE ia deja măsuri împotriva răspândirii variantei Covid din Africa

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, spune că UE intenționează să introducă o interdicție de călătorie pentru țările din Africa de Sud, în încercarea de a proteja statele membre de noua variantă a coronavirusului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net