Nu-l omorî! Gândacul ăsta dă cel mai bun lapte
Scârbos, dar sănătos! O echipă internaţională de cercetători de la Institutul de Medicină Regenerativă şi Biologie din India a descoperit că laptele unei anumite specii de gândaci e de trei ori mai hrănitor ca laptele de bivoliţă, care e de patru ori mai hrănitor decât cel de vacă.
Să vă gândiţi de două ori înainte să striviţi un gândac, în bucătărie! „Laptele de gândac” Diploptera Punctate (n.r. sau gândacul de Pacific), o specie extrem de populară în zona Americii de Nord şi Sud, este hrana viitorului. O echipă de doctori a izolat o proteină cristalizată în tractul digestiv al acestui gândac (n.r. unul dintre puţinii care nasc pui vii) şi a descoperit că aceasta are o valoare energetică incredibil de mare. Diploptera Punctate eliberează această substanţă numită generic „lapte” pentru a-şi hrăni progeniturile.
Cristalele proteice din această microbobiţă hrănitoare (n.r. este nevoie de aproximativ 5.000 de femele să producă aproximativ 10 ml de lapte) au o concentraţie mare de proteine, glucide, lipide şi aminoacizi. Evident, cercetătorii nu iau încă în calcul înfiinţarea unor ferme de gândaci în care aceştia să fie „mulşi” precum văcuţele. Ei se gândesc să reproducă în laborator genele care stau la baza producerii acestei substanţe extrem de hrănitoare. Laptele miraculos mai are o proprietate incredibilă: se eliberează lent în organism pe măsura ce organismul are nevoie de energie şi nutrienţi. Din păcate, în gospodăria românească nu găsim decât gândaci din specia Blatella germanica şi Blatta orientalis (bogaţi în proteine). Aceştia se înmulţesc prin ouă (n.r. fac doar 16), aşa că fie „importăm” gândacul miraculos, fie ne mulţumim cu... „omletă din ouă de gândac”.