OMS a stabilit în ce condiții poate începe școala după 15 mai. Tot ce trebuie să știe profesorii, elevii și părinții!

Ultima actualizare:

    OMS a stabilit care sunt regulile care trebuie respectate în școli după încetarea stării de urgență din 15 mai
OMS a stabilit care sunt regulile care trebuie respectate în școli după încetarea stării de urgență din 15 mai

Organizația Mondială a sănătății a publicat pe site-ul oficial condițiile în care vor putea fi reluate activitățile firești pentru orice societate, care au fost întrerupte pe rioara epidemiei care a îngrozit întreaga planetă. Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a insistat în cadrul conferinței din data de 22 aprilie ca elevii să fie educați la școală cu privire la noul coronavirus.

Pentru a fi siguri că nu vom fi expuși în continuare din cauza ignoranței la riscul de contaminare cu COVID-10, Organizația Mondială a Sănătății insistă ca autoritățile să demareze un program de informare a publicului care să conțină următoarele informații.

Click! vă prezintă integral textul publicat pe site-ul OMS.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală cauzată de o nouă tulpină de coronavirus. ”CO” provine de la ”corona”, ”VI” privine de la ”Virus” și ”D” de la ”Boală” (disease). În mod formal, această boală mai este numită ”noul coronavirus 2019” sau ”2019-nCoV”. Virusul COVID-19 este un virus nou care provine din aceeași familie de virusuri ca Sindromul Respirator Sever Acut (SARS) și cel al răcelii obișnuite.

Care sunt simptomele pentru COVID-19?

Simptomele specifice includ: febră, tuse și respirație scurtă. În cele mai severe cazuri, infecția poate cauza pneumonie și incapacitatea de a respira. Extrem de rare ori, boala poate fi fatală. Simptomele sunt similare cu gripa sezonieră sau răceala obișnuită, care sunt mai frecvente în rândul populației decât COVID-19. De aceea testarea este singura metodă de a descperi un bolnav de COVID-19.

Cum se răspândește COVID-19?

Virusul se transmite prin contact direct cu picăturile de secreții provenite din căile respiratorii ale unei persoane contaminate (prin tuse sau strănut). Oameni se pot infecta și intrând în contact cu diferite suprafețe contaminate cu virusul și apoi punându-și mâna pe față (ochi, nas și gură). COVID-19 poate rămâne pe orice suprafață ore în șir, dar un simplu dezinfectat îl omoară pe loc.

Care e categoria socială din grupa de risc?

Studiile au confirmat că virusul COVID-19 afectează oamenii zilnic. Persoanele în vârstă, cele cu boli cardiovasculare, diabet sau boli ale sistemului imunitar au șanse reduse de a supraviețui infectării cu noul coronavirus. Din păcate, sunt prea puține cazuri de copii contaminați pentru ca OMS să poată stabili dacă aceștia sunt în zona de risc sau nu. Recomandarea este ca părinții să facă tot posibilul să îi ferească pe micuți de contactul cu o persoană contaminată.

Citește și:

Avertisment OMS. „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”

Povestea care a topit Internetul. Doi bătrâni din țări vecine se întâlnesc zilnic la graniță doar pentru a-și spune "te iubesc"

Ce trebuie să știe directorii de școli, profesorii și personalul didactic?

Principii de bază

Următoarele principii funcționale de desfășurare a activității vin în ajutorul elevilor, profesorilor și al personalului didactic pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Recomandările pentru o școală sănătoasă sunt elaborate de OMS în parteneriat cu UNICEF:

1 Elevii, profesorii și personalul didactic bolnavi nu trebuie să vină la școală

2 Școlile trebuie să instituie un program strict de spălare pe mâini cu săpun timp de 20 de minute, să furnizeze dezinfectant pe bază de alcool sau clor și să dezinfecteze cel puțin o dată pe zi suprafețele cu care elevii, profesorii sau personalul didactic intră în contact în mod frecvent.3. Școlile trebuie dotate cu zone de igienizare e bază de apă, puncte sanitare de prim ajutor dotate cu măști, mănuși și dezinfectanți, puncte de decontaminare la intrare și un program de curățenie strict și eficient4. Odată cu revenirea elevilor la școală, cadrele didactice și personalul didactic trebuie să promoveze distanțarea socială (adică acele acțiuni care mențin distanța de 1,5 metri între indivizi: sporturile de echipă reduse, băncile individuale prevăzute cu prelixglas etc)

Măsuri de transformare a școlii într-un loc mai sigur

Măsurile recomandate de experții OMS prevăd dezvoltarea și actualizarea la noile necesități a planurilor de urgență specifică unităților publice de învățământ. Autoritățile locale trebuie să evite folosirea școlilor ca adăposturi sau spații de tratament pentru COVID-19. În cadrul școlii trebuie anulate toate ședințele, consfătuirile, iar orele trebuie desfășurate în mod obligatoriu cu măști de protecție pe față. Conducerea școlii trebuie să asigure necesarul de săpun, apă și dezinfectant, iar sălile de masă ale elevilor trebuie atent dezinfectate înainte ca aceștia să intre să mănânce. Dezinfectantele pentru mâini trebuie instalate: la intrarea în școală, la fiecare clasă, la toalete și în zona sălii de masă. Personalul auxiliar al școlii trebuie să dezinfecteze clădirile, clasele, băncile, ușile, ferestrele, saltelele, spalierele din sala de sport și chiuvetele de la toalete.

Cum se instituie distanțarea socială în școală?

Pentru a implementa distanțarea socială trebuie luate în calcul următoarele chestiuni:

- Regândirea programului de începere și de încheiere a timpului de studiu pe mai multe etape, grupe și domenii de activitate

- Anularea adunărilor, sporturilor de echipă care implică aglomerări

- Acolo unde e posibil, creați un spațiu de cel puțin un metru între băncile individuale ale copiilor

- Puteți monta plexiglas între bănci pentru a evita atingerile involuntare dintre elevi și propagarea secrețiilor nazale sau bucale prin strănut și tuse

- Instruiți cadrele didactice și elevii cu privire la noile condiții de desfășurare a activității

- Evitați stigmatizarea bolnavilor de COVID-19 în cadrul instituției de învățământ

Adaptați strategia didactică

Sistemele de învățământ din întreaga lume trebuie să se adapteze noilor condiții de conviețuire cu COVID-19. Ridicarea obligativității pentru prezența fizică la clasă și recomandarea de a rămâne acasă la apariția primelor simptome trebuie acceptate de cadrul de învățământ. Trebuie descurajate tentativele de a profita nejustificat de situația de criză impusă de epidemie. Trebuie create noi posturi și poziții în organigrama instituției de învățământ pentru a face față schimbărilor produse de epidemie. Noii angajați trebuie instruiți. Trebuie luate în calcul și variantele ca examenele să fie date în zile diferite pentru a evita aglomerarea claselor și modificarea calendarului de învățământ.

Monitorizați absențele

Pentru a evita absenteismul exagerat după ridicarea stării de urgență, trebuie implementate sisteme de monitorizare care să evidențieze participarea la ore din partea elevilor (online sau la clasă) și respectiv respectarea programei (pentru cadrele didactice). Alertați autoritățile în momentul în care aveți de a face cu mai multe absențe într-o singură clasă, cauzate de boli respiratorii!

Regulile de aur pentru fiecare director de școală!

Promovați și faceți demonstrații personale de spălare regulată a mâinilor și susțineți un comportament pozitiv de menținere a igienei. Asigurați-vă că fetele și băieții au parte de toalete curate și dotate adecvat.

Asigurați-vă că există săpun și apă la fiecare toaletă

Încurajați spălarea pe mâini timp de 20 de secunde în fiecare pauză, la sosirea elevilor la școală și la plecare

Montați la intrările în toalete, în clasă, pe holuri, la ieșirile din școală și la sala de sport pompițe cu dezinfectant de mâini

Curățați și dezinfectați întreaga clădire, școlile și toaletele de cel puțin o dată pe zi. Suprafețele cu care copiii intră în contact trebuie dezinfectate frecvent (balustrade, mese, bănci, echipament sportiv, clanțe, mânere de fereastră, materiale didactice etc)

Folosiți hipoclor de 0.5% pentru dezinfectarea suprafețelor mari (podele, scări, uși) și alcool sanitar de 70% pentru dezinfectarea suprafețelor mici.

Personalul care se ocupă de curățenie trebuie să dispună de echipament corespunzător.

Asigurați aerisirea adecvată a sălilor de clasă după terminarea orelor și înainte de începerea orelor.Montați în zonele vizibile semne prin care încurajați igiena mâinilor și reducerea contactului dintre mâinile murdare și ochi, nas și gură.Gunoiul trebuie manevrat de către personalul care se ocupă de curățenie cu mare atenție, respectând procedurile de reducere a riscurilor de contaminare.

Regulile de aur pentru părinți pe perioada conviețuirii comunitare cu COVID-19

Verificați parametrii de sănătate ai copilului Dvs. în fiecare zi și nu îl lăsați la cursuri dacă e bolnav.

Învățați prin propriul exemplu copilul să întrețină o igienă corespunzătoare

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun frecvent. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun, folosiți dezinfectant cu alcool de cel puțin 60%.

Asigurați curățenia și dezinfectați regulat (o dată pe zi sau o dată la două zile) chiuvetele și recipientele de apă din casă

Tușiți și strănutați mascându-vă gura și nasul în interiorul cotului și evitați să vă atingeți fața (ochii, nasul și gura)

Încurajați-vă copiii să pună întrebări legate de epidemie, de reacțiile voastre, de comportamentul profesorilor și al colegilor de la școală.Preveniți din timp tendința copilului de a stigmatiza un bolnav de COVID-19 și oferiți-i consultanță psihologică atunci când e marginalizat pentru că a tușit în pauză sau în timpul orei.Sincronizați-vă și respectați rigorile de siguranță impuse de conducerea școlii. Țineți legătura cu profesorii și faceți tot posibilul să vă localizați și monitorizați copilul, chiar și dacă lucrați la birou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net