Pericol în Munții Retezat! O viperă neagră le-a ieșit în cale turiștilor. VIDEO

Un grup de călători care s-au aventurat în Munții Tulișa au avut parte de o surpriză neașteptată în timpul excursiei lor. În timp ce se plimbau pe un traseu montan, au descoperit o viperă neagră, cunoscută pentru veninul său puternic.

Imagine cu vipera din Munții Tulișa / foto: Adrian Florin Vrăbiescu
Imagine cu vipera din Munții Tulișa / foto: Adrian Florin Vrăbiescu

Imaginile captate de Adrian Florin Vrăbiescu, liderul excursiei "Drumeții în Valea Jiului", arată reptila în timp ce se strecoară printre stânci. Astfel de întâlniri sunt rare în această regiune înaltă care domină valea Jiului de Vest.

Vrăbiescu a avertizat călătorii că întâlnirea cu vipere negre este posibilă în timpul escaladării pe Tulișa și că acestea sunt extrem de periculoase. Cu toate acestea, cu prudență, grupul a gestionat situația și a evitat orice incident neplăcut.

Vipera neagră, care poate atinge o lungime de până la un metru, trăiește la altitudini mari, peste 1.500 de metri, adaptându-se bine la variatiile mari de temperatură și umiditate.

Atenție la vipere

Specialiștii recomandă ca în această perioadă, când viperele sunt în sezonul de împerechere și pot deveni mai agresive, să se evite orice contact și, în caz de mușcătură, să se apeleze imediat numărul de urgență 112 pentru a primi ajutor medical.

Este important să se țină cont că viperele nu au simțul auzului și că întâlnirile cu oamenii sunt adesea întâmplătoare, însă pot deveni periculoase dacă sunt provocate.

„Aceste reptile au obiceiul de a ieși din tufărișuri, din mediul lor specific de trai, atunci când climatul se schimbă și anume când vremea a devenit blândă, însorită și umed călduroasă. Nu rareori, ele ajung astfel în poteca drumețului, pe porțiuni scăldate de soare. Drumeții pot trece peste viperele din drum, fără a le atinge, depărtându-se fără teamă. Viperele atacă mai cu deosebire când sunt atinse (lovite) sau când un obiect este agitat în imediata lor apropiere, simțindu-se atunci instinctiv în pericol”, arătau specialiștii citați de revista Almanah Turistic, potrivit Adevărul.

Munții Tulișa sunt parte din Munții Retezat - Godeanu și se găsesc în sudul județului Hunedoara, la est de Munții Retezat. Vârful Tulișa, înalt de 1.792 de metri, este cel mai înalt punct al masivului.

Traseele montane din această zonă oferă peisaje spectaculoase ale așezărilor tradiționale și panorame uimitoare ale Văii Jiului, văii Streiului, Munților Retezat, Parângului și Șureanului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net