Imagine rară cu cea mai timidă specie de viperă din România. Știai că există?

Ultima actualizare:

Vipera nikolskii a fost fotografiată de către un trecător, într-o pădure de la marginea Iașului. Specia este văzută foarte rar, fiind considerat un șarpe timid, care se retrage imediat la adăpost, transmite Adevărul.ro

Așa arată vipera nikolskii. foto: Codrii Iașilor
Așa arată vipera nikolskii. foto: Codrii Iașilor

Atacă doar dacă se simte în pericol

Vipera a fost fotografiată de către un ieșean ieșit la plimbare într-o pădure de la marginea orașului, însă acesta a povestit că nu a fost în pericol, șarpele retrăgându-se în momentul în care a simțit apropierea unui corp străin.

„Rămâne important să fim atenți dacă umblăm cu mâinile prin frunze (de exemplu pentru ciuperci), să nu călcăm accidental pe ele, să purtăm bocanci ca precauție și în nicio situație să nu căutăm să le atingem sau să le facem rău, abia atunci crescând riscul de mușcătură. Nu e nimic de speriat, e un șarpe timid, care va căuta să se retragă imediat, sunt șanse foarte mici să îl vedem”, au scris reprezentanții Codrii Iașilor, o comunitate care adună iubitorii de natură din județul Iași și din împrejurimi. 

Vipera nikolskii este un șarpe veninos, exemplarele adulte sunt complet negre, iar juvenilii sunt gri-albăstrui sau maronii cu model pe spate. În partea de est a țării, există și exemplare negre, dar și exemplare gri, gri-albăstrui sau cărămizii, scrie serpedia.ro.

Ajunge și la 90cm lungime

Exemplarele adulte au între 50 și 90 de cm și se hrănesc cu mamifere mici, păsări, reptile și amfibieni. Vipera nikolskii este aproape imposibil de întâlnit vara, cel mai des fiind fotografiată primăvara, atunci când iese de la hibernat, sau toamna, când temperaturile încep să scadă.

Peste 30.000 de persoane au semnat o petiție prin care se cere demararea de urgență a procedurilor pentru desemnarea Sit-ului Natura 2000 pentru Pădurea Bârnova Repedea, în imediata vecinătate a Iașului, a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară cu 500.000 de locuitori, în Parc Natural. Ieșenii cer și promovarea activităților recreative responsabile, cu impact minim, în sit, dar și desemnarea de noi trasee turistice pentru plimbare și biciclete.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net