Plănuiau un atac terorist mai mare decât cel din 11 septembrie 2001! Complotul șocant al jihadiștilor

Un fost ofițer CIA susține că Scotland Yard (Serviciul de Poliție Metropolitană din Londra) a vrut să permită jihadiștilor care au complotat la cel mai grav atac terorist din Marea Britanie să urce la bordul avioanelor cu bombele lor.

Jihadiștii plănuiau un carnagiu global Foto: thesun.co.uk
Jihadiștii plănuiau un carnagiu global Foto: thesun.co.uk

Șefii Poliției din  Marea Britanie „au vrut să joace la limită”, în timp ce au construit un caz împotriva fanaticilor jihadiști care erau hotărâți să eclipseze atacul terorist din 11 septembrie 2001, prin deturnarea a șapte avioane aviaone transatlantice.

Însă oficialii americani au cerut renunțarea la strategia periculoasă a britanicilor, deoarece tensiunile dintre aliați ajunseseră deja la punctul de fierbere.

Într-un schimb de replici tensionat, un reprezentant de la Casa Albă le-a spus omologilor săi din Marea Britanie să facă arestări, explodând: „Nu-mi pasă deloc dacă asta vă zdrobește cazul”.

Detaliile extraordinare sunt dezvăluite într-o nouă carte, Disruption, a fostului om CIA Aki Peritz, srelatează The Sun.

Expertul în terorism în vârstă de 42 de ani a petrecut un deceniu interogând spioni, angajați de top de la Casa Albă și oficiali guvernamentali pentru a dezvălui povestea reală din spatele complotului „bombe cu reacție”, din anul 2006.

Dacă și-ar fi dus planul până la capăt, ar fi fost cel mai mare atac terorist din lume

George W. Bush, fostul președinte american Foto: Getty Images
George W. Bush, fostul președinte american Foto: Getty Images

Conspirația este încă văzută ca fiind cea mai mare care a fost dejucată vreodată de MI5, MI6, GCHQ și Met, ajutați de spioni americani și pakistanezi.

Aproximativ 18 tereoriști sinucigași plănuiau să detoneze bombe în șapte avioane, la 30.000 de metri înălțime. Experții spun că numărul morților ar fi putut fi de ordinul miilor, stopând călătoriile aeriene globale și declanșând o recesiune la nivel mondial.

Atacurile ar fi schimbat pentru totdeauna călătoriile aeriene. Chiar luna trecută, șeful MI5, Ken McCallum, a declarat că distrugerea acestei celule teroriste a fost cel mai bun moment din distoria serviciului de securitate.

El a adăugat: „Dacă s-ar fi întâmplat atacul terorist, s-ar fi încheiat cu un șoc global la nivelul celui de la 11 septembrie 2001”.

Peritz, care a lucrat la CIA în misiunea de capturare și ucidere a lui Osama Bin Laden, dezvăluie, de asemenea, că Rashid Rauf, creierul din spatele complotului, nu a fost ucis în 2008, așa cum s-a crezut la început. Rauf, care avea în jur de 25 de ani la momentul complotului, a devenit șef al operațiunilor teroriste al-Qaeda și una dintre cele mai mari amenințări la adresa vieților britanice.

El a planificat cu meticulozitate atentatele cu bombă de la Londra din 2005, care au ucis 52 de oameni, și a condus, de asemenea, atacurile eșuate două săptămâni mai târziu.

Dar după ce a scăpat de custodia pakistaneză în 2007, el a fost ucis de o dronă Predator americană un an mai târziu.

„Dacă ar fi fost dus planul până la capăt, ar fi fost catastrofal. „Un oficial foarte înalt al CIA cu care am vorbit a spus că probabil ar fi putut reuși dacă ar fi făcut-o în 2002, 2003 sau 2004.Chiar dacă Rauf ar fi făcut asta în loc de 7/7, probabil că ar fi scăpat de asta pentru că nimeni nu-i urmărea pe acești tipi în acel moment. Au fost foarte puține informații despre ei. Ar fi reușit, iar asta este înfricoșător pentru mine.”, a mai spus Peritz.

Anchetatorii britanici au început să se intereseze pentru prima dată de liderul celulei teroriste, Abdulla Ahmed Ali, în mai 2005.

Ali, atunci în vârstă de 24 de ani și tatăl unui fiu de opt luni, călătorise frecvent în Pakistan, l-a întâlnit pe Rauf și a învățat cum să facă bombe în taberele de antrenament al-Qaeda.

Din luna iunie a acelui an, Ali a fost pus sub supraveghere. Între timp, Peritz a dezvăluit cum Rauf plănuia un carnagiu global, chiar dacă celula lui a lovit în Londra în acea vară.

Anchetatorii care urmăreau celula lui Ali știau de legăturile acestuia cu Pakistanul, dar încă nu aveau idee despre tactica sau ținta lor.

Teroriștii aveau de gând să arunce în aer 7 avioane

11 septembrie 2001. Atacul de la World Trade Center din New York Foto: EPA-EFE/ABC
11 septembrie 2001. Atacul de la World Trade Center din New York Foto: EPA-EFE/ABC

Ani mai târziu, s-a constatat că al-Qaeda a efectuat deja o simulate în altă parte a lumii, zburând fără explozibili pentru a se asigura că lichidele nu au fost verificate.

MI6 i-a consultat pentru prima dată pe americani în primăvara anului 2006, în timp ce aceștia se străduiau să înțeleagă complotul. Dar tensiunile au crescut rapid, deoarece agențiile americane au vrut să elimine celula imediat.

În schimb, britanicii erau hotărâți să aștepte să-i aducă în fața justiției, știind că doar un caz legal ar putea duce la pedepse grele de închisoare.

Peritz a spus că oficialii americani „și-au pierdut mințile” în cele din urmă la începutul verii 2006, după ce mesajele audio ascunse au scos discuții despre „California”, „Dallas” și „Chicago”.

Pentru CIA, al cărei motto era „În fiecare zi este 12 septembrie”, acest lucru a stârnit o problemă majoră.

Fără ca anchetatorii să aibă măcar habar, teroriștii deja aveau în plan să arunce în aer șapte zboruri între Heathrow și șase orașe din SUA și Canada - San Francisco, Toronto, Montreal, Chicago, Washington și New York.

Jihadiștii își filmaseră deja videoclipurile martiriului și erau la doar două săptămâni de la îndeplinirea planului lor mortal. Dar Statele Unite erau deja hotărâte să acționeze. Potrivit lui Peritz, președintele Bush suna la Townsend de două ori pe zi, întrebând: „Vă simțiți confortabil să lăsați avioanele să zboare?” și cerând Regatului Unit să facă arestări imediat.

Dar agențiile britanice de informații și Scotland Yard au rămas calmi în fața furtunii tot mai mari, chiar și au propus ideea de a lăsa bombardierii să se îmbarce în aeronave înainte de a fi arestați.

„Viziunea americană a fost „cetățenii noștri, avioanele noastre.” În a doua săptămână a lunii august 2006, șefii de top ai CIA au făcut apelul care avea să distrugă operațiunea. Serviciile de informații au dezvăluit că Rauf era în mișcare în Pakistan și le-au cerut omologilor pakistanezi să-l aresteze.

Oficialii americani au luat decizia fără a informa mai întâi Marea Britanie, stârnind furie. Arestarea lui Rauf a declanșat un val de atacuri în Londra și în High Wycombe.

Un total de 24 de persoane au fost reținute în noaptea de 9 august 2006. Ulterior, șapte au fost condamnați, inclusiv Ali. Dar Rauf a rămas un mister.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net