Ce a spus Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron. UPDATE
Preşedintele interimar al României Ilie Bolojan a fost primit, miercuri după-amiază, de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, la Palatul Elysee. A fost prima vizită oficială a preşedintelui interimar de când a preluat acest mandat, de la demisia lui Klaus Iohannis

UPDATE 21:35
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a făcut declarații miercuri seara, după discuțiile purtate cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee din Paris, privind situația din Ucraina și provocările de securitate din Europa.
„Putem să ne dezvoltăm și mai mult, dar aceste două condiții de bază, siguranța și dezvoltarea, au fost în principal efectul apartenenței noastre la două structuri. E vorba de NATO și de Uniunea Europeană. Datorită protecției NATO am avut siguranță, România a fost o țară sigură în care s-a putut investi, oameni, au avut liniște și acest lucru s-a datorat în principal protecției asigurate de cea mai importantă forță din NATO, Statele Unite ale Americii, și de asemenea, dezvoltarea ne-a fost asigurată de apartanența la Uniunea Europeană, asta a însemnat libera circulație, asta a însemnat investiții importante în România, asta a însemnat bani europeni și cele două au însemnat, în fapt, o comunitate de valori în care am fost cu toții, lucru pe care ni-l dorim în continuare.
Și această vizită de astăzi și întâlnirea au loc în acest context în care suntem în vremuri dificile și în care trebuie să facem tot ce ține de noi pentru ca lucrurile bune pe care l-am avut în acești ani să continue în anii următori. Și în acest sens am avut o primă întâlnire bilaterală cu președintele Macron, care a fost o întâlnire foarte bună și îi mulțumesc pentru organizarea acestei întâlniri. Ne-am asigurat încă o dată că, așa cum Franța a fost alături de România în momentele foarte importante ale istoriei țării noastre, și astăzi rămâne alături de noi", a spus Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a fost primit de președintele Franței
Ilie Bolojan a fost primit cu garda de onoare la Palatul Élysée de președintele Franței Emmanuel Macron. Esta prima vizită oficială a preşedintelui interimar Ilie Bolojan de când a preluat acest mandat, de la demisia lui Klaus Iohannis, iar contextul sensibil nu doar pentru România, cât şi pentru Europa, face posibilă această discuţie de 15 minute, programată potrivit Palatului Élysée înainte de summitul de criză cu ceilalţi lideri europeni.
Cel mai probabil, vor fi discuţii generale despre apărare şi întregul context geopolitic, cu schimbările şi negocierile de pace pe care le vedem pentru Ucraina, la care Europa a fost exclusă. Se vorbeşte în principal despre disponibilitatea de trimitere de trupe în Ucraina, pentru menţinerea păcii, despre cheltuielile de apărare şi despre maniera în care Europa o să răspundă pe o singură voce la schimbările care au loc în acest moment.
Bolojan este însoțit de consilierul prezidențial pentru afaceri europene
Ilie Bolojan a plecat, miercuri dimineață, la Paris cu o cursă de linie, pentru a participa la reuniunea organizată la Palatul Élysée pe tema războiului din Ucraina. Este însoțit de Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene.
Administrația de la Paris a confirmat că președintele Emmanuel Macron l-a primit pe Ilie Bolojan, iar cei doi lideri participă participa ulterior la o "reuniune informală prin videoconferință" cu alți șefi de stat și guvern.
România nu a participat la prima rundă de negocieri
Franța găzduiește a doua rundă de negocieri privind Ucraina și securitatea europeană. Spre deosebire de prima întâlnire, la reuniune participă și țări europene care au fost absente inițial, inclusiv România, dar și parteneri NATO, precum Canada.
Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a confirmat că președintele Emmanuel Macron plănuia deja organizarea unei noi reuniuni, menționând că țările baltice și statele din sud-estul Europei nu au fost prezente la prima rundă de discuții.
Se caută găsirea unei soluții la conflictul din Ucraina
„Polonia este țara de pe flancul estic care, așa cum s-a întâmplat și în trecut, reprezintă și interesele noastre și ale țărilor baltice, în această arhitectură de securitate europeană și atlantică", a explicat Hurezeanu. În urma discuțiilor de miercuri, Franța și partenerii europeni vor continua să colaboreze pentru găsirea unei soluții durabile la conflictul din Ucraina.
Reuniunea de luni de la Paris a fost inițiată de Macron într-un format cunoscut sub numele de Weimar+, o alianță diplomatică și geopolitică, înființată pe 12 februarie 2025, ca o extindere a Triunghiului de la Weimar (Franța, Germania și Polonia). Această nouă alianță include și Regatul Unit, Spania, Italia, precum şi președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene şi Secretarul General al NATO.
România a fost reprezentată prin intermediul Poloniei
„România, având cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina și oferind constant sprijin multidimensional – umanitar, economic și militar –, are un interes direct în consolidarea susținerii europene și euro-atlantice pentru Ucraina, ca răspuns la agresiunea Federației Ruse", a transmis MAE.
De asemenea, România a fost reprezentată anterior în acest format prin intermediul Poloniei, care asigură președinția rotativă a UE. Totodată, formatele regionale promovate de România, precum B9 și Inițiativa celor Trei Mări, sunt considerate mecanisme importante de coordonare în materie de securitate.