Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit în accidentul de elicopter

Televiziunea de Stat iraniană a anunțat moartea președintelui Ebrahim Raisi, ministrul Afacerilor Externe, și a delegației care o însoțea în accidentul elicopterului. Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii.

A fost confirmat decesul președintelui Ebrahim Raisi Foto: EPA EFE
A fost confirmat decesul președintelui Ebrahim Raisi Foto: EPA EFE

Președintele Raisi a murit în accidentul de elicopter 

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters.

Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire", a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului. 

Toți pasagerii elicopterului au fost declarați decedați 

Şi televiziunea de stat a Iranului a confirmat decesele preşedintelui şi ministrului de externe iranian. Acelaşi lucru l-a făcut şi agenția de presă iraniană Mehr, care a relatat că „toţi pasagerii elicopterului care îi transporta pe preşedintele iranian şi ministrul de externe au devenit martiri". Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii. 

Postul de televiziune de stat a difuzat imagini de la locul accidentului unde se putea observa cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără să existe, însă declaraţii oficiale privind cauza prăbuşirii.

Cum a avut loc accidentul de elicopter

Ne amintim că un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost implicat, duminică, într-un incident în apropierea oraşului Verzegan, lângă graniţa cu Azerbaidjan. La bord se afla şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian.

Echipele de salvare au detectat aparatul și au ajuns în zona prăbuşirii după mai bine de 12 ore. La locul accidentului, salvatorii nu au găsit niciun supraviețuitor. Preşedintele iranian se intorcea dintr-o vizită diplomatică din Azerbaidjan, unde a inaugurat un dig cu oficialii din Baku. Convoiul format din 3 elicoptere în care se afla Ebrahim Raisi a fost surprins de o ceaţă deasă în apropierea graniţei cu Azerbaijanul, lângă oraşul Tabriz. 

Raisi era considerat unul dintre viitorii lideri supremi ai Iranului

Adept al liniei dure şi fost şef al sistemului judiciar, Raisi era considerat de mulţi unul dintre viitorii lideri supremi ai Iranului. Perioada în care Raisi a fost la conducere a fost umbrită de proteste masive, ce au avut legatură cu Mahsa Amini - femeia care a murit după ce a fost arestată pentru că nu şi-ar fi purtat hijab-ul în mod corespunzător. 

De asemenea, Raisi mai este cunoscut și pentru că a fost de acord cu execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak. Pentru asta, Statele Unite l-au sancționat dur pe lider. Raisi a fost pe lista neagră de sancțiuni a Washingtonului pentru complicitate la „încălcări grave ale drepturilor omului" - acuzații respinse de către autoritățile de la Teheran. 

Ce urmează în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi

Membrii Guvernului iranian au fost convocați luni la o "întâlnire urgentă", după ce s-a aflat că președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe al țării se numără printre victimele accidentului de elicopter, potrivit agenției de știri de stat IRNA.

Scaunul ocupat de obicei Raisi a rămas neocupat, pe el fiind așezat un obiect negru, simbol al doliului. Miniștrii vor discuta despre măsurile urgente care vor fi luate și despre succesorii celor decedați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net