Elicopterul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, a avut o aterizare forțată în munți. La TV se spun rugăciuni

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică, potrivit presei iraniene preluate de Reuters. Duminică după-amiază, în nord-vestul Iranului, se desfășurau căutări intense pentru a localiza elicopterul implicat în accident, la bordul căruia se aflau, aparent, președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian. Starea acestora rămâne necunoscută, în timp ce televiziunea de stat din Teheran transmite rugăciuni, conform agențiilor internaționale de presă.

Momentan nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a președintelui / foto: X
Momentan nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a președintelui / foto: X

Potrivit agenției de presă iraniene Tasnim, însoțitorii președintelui care se aflau la bordul elicopterului au reușit să stabilească legătura cu Cartierul General Central, sporind optimismul că incidentul ar fi putut fi soluționat fără pierderi de vieți omenești. Cu toate acestea, starea exactă a elicopterului prezidențial nu este încă clară.

UPDATE 19.00: Informațiile de la locul prăbușirii sunt „foarte îngrijorătoare”, a declarat un oficial iranian sub protecția anonimatului, citat de publicația israeliană Haaretz.

Echipele de salvare depun eforturi considerabile pentru a ajunge la locul prăbușirii elicopterului, situat într-o zonă muntoasă greu accesibilă și afectată de condiții meteorologice dificile. Astfel, viețile președintelui Raisi și ale ministrului de Externe, Hossein Amir-Abodllahian, sunt „în pericol”, conform surselor iraniene citate de Haaretz.

De asemenea, Jerusalem Post a citat site-ul independent iranian Ensaf News, care la rândul său, se bazează pe surse ce afirmă că accidentul a fost „serios” și că există „o mare probabilitate” să existe răniți.

Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei astfel de aeronave. Celelalte două elicoptere, care transportau miniștri și oficiali, au ajuns la destinație în siguranță, conform declarațiilor Tasnim.

Printre cei care se aflau în elicopterul prezidențial, pe lângă președintele Ebrahim Raisi se numărau și Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz, și ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, potrivit informațiilor furnizate de Tasnim.

Președintele Raisi călătorise în Azerbaidjan pentru a participa la ceremonia de inaugurare a unui baraj, alături de omologul său, Ilham Aliyev. Acest baraj este al treilea construit de cele două țări pe râul Aras.

Iranul are probleme cu flota de elicoptere

Iranul se confruntă cu dificultăți în întreținerea flotei sale de elicoptere din cauza sancțiunilor internaționale, care îngreunează achiziționarea pieselor de schimb. Majoritatea aeronavelor militare iraniene datează dinaintea Revoluției Islamice din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este cunoscut pentru pozițiile sale ferme, având în trecut responsabilități în domeniul justiției. El este văzut ca un apropiat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști sugerează că ar putea fi un candidat viabil pentru a-i succeda liderului în vârstă de 85 de ani în cazul unei retrageri sau a unei decese.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net