Gruparea teroristă Hezbollah: originea, influența regională și rolul în conflictul Israel-Hamas

Ultima actualizare:

Hezbollah, susținută de Iran, a intrat într-o confruntare armată cu Israelul de-a lungul graniței, escaladând tensiunile în zonă. Gruparea libaneză a declarat că este pregătită să ajute în conflictul dintre Israel și Hamas, sprijinit și el de Teheran. Conform surselor, Hezbollah a afirmat că atacurile sale au fost controlate până acum și că au evitat un război major, conform informațiilor de pe reuters.com. Ministrul israelian al Apărării a menționat că Israelul nu dorește să intre într-un conflict major pe frontul său nordic și că situația va rămâne neschimbată dacă Hezbollah se abține de la escaladare.

Luptătorii Hezbollah. Poză: Profimedia.
Luptătorii Hezbollah. Poză: Profimedia.

Când s-a fondat Hezbollah

Hezbollah a fost fondată în 1982 de către Gărzile Revoluționare ale Iranului, în timpul războiului civil din Liban (1975-1990). Aceasta a fost parte a efortului Iranului de a răspândi Revoluția Islamică din 1979 în întreaga regiune și de a se opune forțelor israeliene după invazia Libanului din 1982.

Grupul, care împărtășește ideologia islamistă șiită a Teheranului, și-a recrutat membri din rândul musulmanilor șiiți libanezi. Hezbollah a devenit o forță înarmată puternică, cu o influență semnificativă în Liban. Statele Unite, alături de unele guverne occidentale și alte țări, îl consideră o organizație teroristă.

Hezbollah și-a menținut arsenalul militar după războiul civil din Liban, utilizând armele pentru a lupta împotriva forțelor israeliene din sudul predominant șiit al țării. Confruntările de gherilă au forțat retragerea Israelului în 2000. Grupul și-a demonstrat capacitățile militare în 2006, într-un război cu Israelul care a durat cinci săptămâni. Conflictul a izbucnit după ce Hezbollah a intrat în Israel, răpind doi soldați și ucigându-i pe alții. Hezbollah a lansat mii de rachete asupra Israelului în timpul acestui război, provocând pierderi semnificative. Forța militară a Hezbollah a continuat să crească odată cu implicarea sa în Siria, sprijinindu-l pe președintele Bashar al-Assad în lupta împotriva rebelilor musulmani sunniți.

Grupul se mândrește cu arsenalul său, inclusiv rachete de precizie și drone, afirmând că poate lovi orice zonă din Israel. În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că grupul are 100.000 de luptători. Iranul furnizează Hezbollah-ului atât arme, cât și finanțări. Potrivit estimărilor Statelor Unite, Iranul a alocat sute de milioane de dolari anual grupării în ultimii ani.

Hezbollah are legături strânse cu Hamas

Hezbollah are legături strânse cu Hamas, care controlează Gaza, și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran. Pe 7 octombrie, Hezbollah a declarat că a fost în "contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene". În acea zi, militanții Hamas au efectuat un atac fără precedent din Gaza în Israel, rezultând în moartea a aproximativ 1.300 de persoane. În replică, Israelul a lansat atacuri aeriene intensive asupra Gazei, iar peste 2.750 de persoane au fost ucise. De atunci, Hezbollah a desfășurat numeroase schimburi de focuri transfrontaliere cu Israelul. Atât Hamas, cât și Jihadul Islamic, având ambele prezență în Liban, au organizat pentru prima dată atacuri asupra Israelului din Liban, inclusiv o infiltrare transfrontalieră în Israel de către Jihadul Islamic la 10 octombrie.

La 14 octombrie, Tzachi Hanegbi, consilierul pe probleme de securitate națională al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a avertizat Hezbollah să evite acțiuni care ar putea duce la "distrugerea" Libanului, indicând că ostilitățile păreau să fie limitate în acel moment.

Există afirmații din partea Arabiei Saudite că Hezbollah a luptat în sprijinul Houthis

Hezbollah a avut o influență semnificativă în Orientul Mijlociu, servind drept sursă de inspirație și sprijin pentru alte grupuri susținute de Iran. Grupul a oferit antrenament și susținere militară în Irak și a participat la conflictele din această țară.

Există afirmații din partea Arabiei Saudite că Hezbollah a luptat în sprijinul Houthis, aliații Iranului, în conflictul din Yemen, deși Hezbollah neagă aceste acuzații.

În ceea ce privește Libanul, influența Hezbollah este consolidată de arsenalul său sofisticat și de sprijinul considerabil al comunității șiițe libaneze. Hezbollah este văzut de acești susținători ca un grup care apără Libanul de Israel. Cu toate acestea, există critici din partea partidelor libaneze care se opun Hezbollah, acestea acuzând grupul că subminează statul și îl trage unilateral în conflicte armate, scriu cei de la Adevărul. 

Hezbollah este activ în politica libaneză încă din 2005, când Siria și-a retras forțele din Liban după asasinarea fostului prim-ministru Rafik al-Hariri, care reprezenta influența saudită în țară. Un tribunal sprijinit de ONU a condamnat în absență trei membri ai Hezbollah pentru asasinarea lui Hariri, dar Hezbollah respinge aceste acuzații, descriind tribunalul ca fiind manipulat de dușmanii săi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net