Primarul din Koln, recomandare-şoc pentru femeile agresate sexual
Agresiunile din Koln petrecute în noaptea de Revelion au cutremurat opinia publică din Germania şi nu numai. La nivel mondial foarte multe personalităţi au condamnat atacurile barbare asupra femeilor ieşite în oraş pentru a sărbători trecerea dintre ani, însă cea mai controversată apreciere a fost cea făcută de primarul oraşului în care s-au petrecut agresiunile. Henriette Reker (59 de ani), avocat de profesie şi primul primar-femeie din istoria oraşului german le-a recomandat femeilor să îşi schimbe comportamentul.
Aproximativ 1.5 milioane de refugiaţi a primit Germania în 2015, iar numărul acestora este preconizat să crească treptat pe măsură ce situaţia din Siria este în continuare una neclară şi conflictul militar din zonă pare departe de soluţionare. În acest context, o naţiune adesea considerată "rece" a primit cu braţele deschise numărul mare de oameni veniţi în Europa în speranţa unei vieţi mai bune. Cu mici excepţii (incendierea unei tabere de refugiaţi din Berlin pe 25 august, în care nu s-au înregistrat victime n.r.), nemţii s-au comportat exemplar cu numărul mare de refugiaţi, pe reţelele de socializare circulând diverse campanii umanitare de ajutorarea şi integrare a acestora în societate.
Aproximativ 1000 de bărbaţi au agresat sute de femei în noaptea de Revelion
O serie de agresiuni sexuale, inclusiv un caz de viol, dar şi nenumărate jafuri au fost înregistrate în Koln în noaptea de Revelion, când un grup de aproximativ 1000 de bărbaţi cu "trăsături arabe sau africane", acţionând în grupuri mai mici de 5-6 indivizi, înconjurau femeile care se deplasau pe stradă pentru a le agresa sexual şi a le fura bunurile. Peste 90 de plângeri au fost depuse până în acest moment cu privire la acest incident.
Primarul din Koln, declaraţii-şoc
Cunoscută ca o persoană care luptă pentru drepturile refugiaţilor, Henriette Reker a ajuns prima femeie primar din istoria oraşului Koln în urma unei campanii prorefugiaţi. Femeia în vârstă de 59 de ani a fost victima unei tentative de asasinat în octombrie 2015 când a fost înjunghiată de către extremiştii germani care se opuneau primirii refugiaţilor. Pe fondul acestui context, declaraţiile făcute de primar după "revolta" din Koln au şocat Germania. Diverse organizaţii ce luptă pentru drepturile femeilor, dar şi oameni simpli au luat atitudine pe reţelele de socializare după ce Henriette Reker le-a recomandat doamnelor să adopte un cod de conduită potrivit pentru a împiedica astefel de atacuri pe viitor, anunţă independent.co.uk.
Valuri de critici pe Twitter
Pe reţelele de socializare lumea a reacţionat vehement la recomandările primarului din Koln. Toate mesajele despre acest subiect au fost postate pe reţelele de socializare sub hashtag-ul #EineArmlaenge. "Bună, primarule Henriette Reker, dar ce spui de un ghid pentru refugiaţi în care să le spui că nu se violează şi nu se abuzează femeile", i-a scris o tănără Henriettei Reker.
Un alt utilizator a distribuit o fotografie în care o femeie care poartă un văl islamic apare încătuşată. Această imagine face referire la anumite prevederi din legea islamică Sharia, în care este precizat că un bărbat nu poate fi respunzător pentru un viol, chiar dacă el îl înfăptuieşte, decât dacă patru martori bărbaţi se prezintă la tribunal pentru a depune mărturie în favoarea femeii. În caz contrar victima violului este considerată o adulteră şi este pedepsită cu lovituri de bice.
Caricatura care a ajuns virală
În mediul online circulă o caricatură care este extrem de apreciată de utilizatorii de Twitter, în opinia acestora aceasta sintetizând exact situaţia din Germania acestor zile. În desen, un grup de bărbaţi de origini nord-africane şi arabe abuzează sexual o tânără pe altarul multiculturalismului, în timp ce tatăl ei disperat este reţinut de un poliţist german pe motivul perturbării liniştii publice.