Primul american răpus de coronavirus în China. Jumătate din infecțiile inițiale, transmise nosocomial

Ultima actualizare:

    Oamenii sunt tot mai speriați din cauza coronavirusului din Chinafoto: captura NYTIMES.COM
Oamenii sunt tot mai speriați din cauza coronavirusului din Chinafoto: captura NYTIMES.COM

Un american a murit din cauza coronavirusului în Wuhan. Este primul deces al unui cetăţan american înregistrat în China din cauza virusului ucigaş. Pe de altă parte, numărul înmbolnăvirilor este în creştere. Noul virus a ucis peste 800 de oameni, depăşind cifra din epidemia SARS din 2002-2003. Specialiștii spun că jumătate din infecțiile inițiale au fost transmise nosocomial.

Numărul de infecții confirmate a crescut la 37.198, potrivit Comisiei Naționale a Sănătății din China. Optzeci și nouă de decese și 2.656 de cazuri noi au fost înregistrate în cele 24 de ore precedente, majoritatea fiind în provincia Hubei, inima focarului. Un cetățean american a murit din cauza coronavirusului din Wuhan.Mai multe cazuri noi au fost raportate în Marea Britanie și Spania, potrivit nytimes.com. De asemenea, navele de croazieră aflate în carantină în Japonia au anunţat încă șase cazuri de îmbolnăviri, în vreme ce Filipine anunţă primul caz de pacient vindecat.

Un cetățean american a murit din cauza coronavirusului  la un spital din Wuhan. Chiar dacă nu sunt prea multe date despre acest deces, informaţia a făcut repede înconjurul lumii. A fost prima moarte americană cunoscută din cauza bolii. Însă sunt puţine detalii despre victimă. Potrivit Ambasadei Statelor Unite la Beijing, persoana avea 60 de ani și a murit la Spitalul Jinyintan din Wuhan. Conform unor surse,  persoana ucisă de coronavirus este femeie și avea şi alte problemem de sănătate. Nu era clar dacă femeia a încercat să părăsească orașul în oricare dintre zborurile organizate de Departamentul de Stat, care au evacuat diplomați și alți cetățeni americani din Wuhan, Beijing și alte părți din China.

"Oferim condoleanțele noastre cele mai sincere familiei ", a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la Beijing, potrivit nytimes.com. „Din respect pentru confidențialitatea familiei, nu avem alte comentarii”, au mai arătat oficialii.  

Decesul americanului strârneşte controverse

Tragicul eveniment a stârnit un val de indignare şi mulţi arată cu degetul administraţia Trump şi Departamentul de Stat pentru că nu au luat măsuri suficiente pentru a asigura siguranţa cetăţenilor americani din China şi pentru a ajuta la evacuarea celor care doresc să plece din această ţară.

Cu toate aceste, Departamentul de Stat a transmis că, începând cu 29 ianuarie, evacuase din Wuhan aproximativ 850 de oameni, majoritatea americani, cu cinci zboruri charter. De asemenea instituţia a transmis că nu are „prioritate mai mare decât bunăstarea și siguranța cetățenilor americani în străinătate”, dar nu există planuri actuale de a efectua zboruri suplimentare de evacuare, chiar dacă unii americani din alte părți ale Chinei au solicitat acest lucru Guvernului Statelor Unite, potrivit nytimes.com.

Oficialii SUA au mai transmis că, de mai bine de o lună, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite se oferă să trimită o echipă de experți în China să observe focarul și să ajute, dacă este posibil. Nu a venit însă nici o invitație.

Însă relațiile dintre Washington și Beijing nu au devenit tensionate acum. De ani de zile sunt probleme în ceea ce privește aspectele legate de comerț, tehnologie și drepturile omului. În timp ce oficialii chinezi au apreciat importanța cooperării internaționale pentru combaterea virusului, în ultimele zile au apărut îndoieli cu privire la disponibilitatea Chinei de a accepta o mână de ajutor, în special din Statele Unite, mai scriu jurnaliştii NYT.

Val de nemulţumiri după moartea doctorului Li Wenliang

În China, nemulțumirea publică cu privire la răspunsul guvernului la criză a atins un vârf extraordinar vineri, după moartea doctorului Li Wenliang, care și-a avertizat colegii cu privire la noul virus, dar a fost mustrat pentru răspândirea ilegală a zvonurilor, mai scrie nytimes.com.

După moartea doctorului Li, utilizatorii de internet îndurerați au postat mesaje care exprimă furia pentru tratamentul său și cer libertatea de exprimare - neașteptată în sistemul politic autoritar din China.Oficialii Partidului Comunist au declarat vineri că vor trimite o echipă de la comitetul anticorupție pentru a cerceta circumstanțele care au dus la moartea doctorului Li. Presa chineză de stat a raportat sâmbătă că guvernul a trimis, de asemenea, doi înalți oficiali la Wuhan pentru a consolida eforturile de a aduce focarul sub control.

Dr. Li Wenliang a fost declarat mort  din cauza coronavirusului
Dr. Li Wenliang a fost declarat mort din cauza coronavirusului

Teama de coronavirus a alimentat rasismul faţă de chinezi

Ministerul de Externe al Chinei a declarat săptămâna trecută că, începând de joi la prânz, 19 resortisanți străini din țară au fost confirmați că sunt infectați cu coronavirus. Doi dintre ei s-au recuperat și au fost externati din spital. Ceilalți 17 au primit încă tratament.Pe măsură ce virusul se extinde, China se confruntă cu un sentiment tot mai mare de izolare - o inversare accentuată a țării după decenii de integrare economică și diplomatică cu restul lumii. Multe țări, inclusiv Statele Unite, au introdus restricții de intrare asupra călătorilor din China. Companiile aeriene au anulat zborurile. Temerile de virus au alimentat rasismul faţă de chinezi în unele părți ale lumii.

Cât sunt dispuse SUA să cheltuie în lupta cu virusul ucigaş

Oficialii chinezi au criticat Statele Unite atât pentru evacuarea americanilor din China, cât și pentru impunerea bordurilor de călătorie, spunând că astfel de mișcări ar putea răspândi panica. Vineri, preşedintele Trump și secretarul de stat Mike Pompeo păreau să încerce să scadă tensiunile.Secretarul de stat Pompeo a declarat că Statele Unite sunt pregătite să cheltuiască până la 100 de milioane de dolari pentru a ajuta China și alte țări să lupte împotriva epidemiei. De asemenea, oficialul mai spus că Departamentul de Stat a ajutat la transportul în China a aproximativ 18 tone de materiale medicale donate, inclusiv măști, halate și tifon, în ultima săptămână.

Deși unii oficiali ai administrației Trump au exprimat în mod privat scepticism în ceea ce privește tratarea focarului de către China, însuși președintele Trump a adus elogii liderilor chinezi vineri. Preşedintele Trump a declarat reporterilor de la Washington că a discutat cu președintele Xi Jinping la telefon joi. „Muncesc foarte mult și cred că fac o muncă foarte profesionistă”, a spus Donald Trump.

Jumătate din infecţiile iniţiale, transmise nosocomial

O proporţie de 41% dintre primii 138 de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus într-un spital din Wuhan, China, ar fi fost infectaţi chiar în spitalul respectiv, arată un studiu publicat vineri în revista medicală JAMA, potrivit unui articol publicat de medicul Tom Frieden pe site-ul CNN. Alţi 89 de oameni au murit sâmbătă din cauza coronavirusului, anunţă CNN, citat de news.ro.

stfel, aproape jumătate dintre infecţiile inişiale din spitalul respectiv par să fi fost răspândite chiar în spital, prin transmitere nosocomială.

Mai mult decât atât, majoritatea cazurilor nu par să fi fost rezultatul unui eveniment prin care un singur pacient transmite infecţie către mai mulţi oameni, lucru posibil de exemplu prin intermediul unei bronhoscopii, în timpul căreia medicul introduce un tub în plămânii unui pacient, care poate avea ca rezultat un număr mare de infecţii.

Acest eveniment ar fi un motiv de îngrijorare, dar nu atât de mare ca ceea ce pare să se fi întâmplat: multe dintre cadrele medicale şi mulţi pacienţi s-au infectat în multe zone ale spitalului. În plus, având în vedere că este un spectru larg de infecţii şi au fost testaţi doar pacienţii care nu se simţeau bine, este destul de probabil ca transmiterea bolii în spital să fi fost mai mare.

Ce este pangolinul, animalul care ar fi transmis coronavirusul din China

Cercetătorii chinezi care investigează originea animală a epidemiei de coronavirus din China au descoperit că un mamifer pe cale de dispariţie ar fi transmis coronavirusul la oameni.

Specialiştii arată că pangolinul, specie pe cale dispariţie, ar putea fi „veriga lipsă” dintre lilieci şi oameni, scrie The Guardian. Liliecii sunt purtători cunoscuţi ai celei mai noi tulpini de coronavirus, care a infectat cel puţin 31.000 de oameni şi a ucis peste 630 la nivel global, majoritatea cazurilor fiind în China, acolo unde epidemia a început. O analiză genetică a arătat că tulpina virusului era identică în proporţie de 96% cu cea găsită la lilieci. Totuşi, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franţa, boala nu a fost transmisă direct de la lilieci la oameni. „Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine Fontanet, potrivit adevărul.ro.

Epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicatesă în China. Multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, şi-au avut originea de la animale sălbatice. Fontanet consideră că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, care aparţine familiei bursucilor, informează The Guardian.

După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia de ştiri oficială Xinhua.

Care este boala care provoacă virusul în Wuhan?

Virusul ucigaş care vine din China este un membru al familiei coronavirus care nu a mai fost întâlnit până acum. Ca și alte coronavirusuri, a provenit de la animale. Mulți dintre cei infectați inițial fie lucrau sau cumpărau frecvent pe piața en-gros de fructe de mare din Huanan din centrul orașului chinez, care vindea și animale vii și animale recent sacrificate, potrivit theguardian.com.

Au existat alte coronavirusuri?

Virusurile noi și tulburătoare își au originea, de obicei, în gazdele animalelor. Ebola și gripa sunt alte exemple - sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sunt ambele cauzate de coronavirusuri provenite de la animale. În 2002, Sars s-a răspândit practic necontrolat în 37 de țări, provocând panică la nivel mondial, infectând peste 8.000 de oameni și ucidând mai mult de 750. MERS pare să fie mai puțin ușor trecut de la om la om, dar are o letalitate mai mare, ucigând 35% din aproximativ 2.500 de oameni care au fost infectate.

Care sunt simptomele cauzate de coronavirusul din Wuhan şi cum ne putem trata

Virusul provoacă pneumonie. Cei care s-au îmbolnăvit sunt raportați că suferă de tuse, febră și dificultăți de respirație. În cazuri grave poate exista insuficiență de organ. Deoarece este vorba de pneumonie virală, antibioticele nu sunt de niciun folos. Medicamentele antivirale pe care le avem împotriva gripei nu vor funcționa. Dacă oamenii sunt internați la spital, pot primi sprijin pentru plămâni și alte organe, precum și pentru fluide. Recuperarea va depinde de puterea sistemului imunitar. Mulți dintre cei care au murit erau deja în stare de sănătate precară, potrivit The Guardian.De ce este coronavirusul mai rău decât gripa normală și cât de îngrijorați sunt experțiiÎncă nu știm cât de periculos este noul coronavirus și nu vom ști până când nu vor apărea mai multe date. Rata mortalității este de aproximativ 2%. Cu toate acestea, este probabil să fie o supraestimare, deoarece multe alte persoane sunt susceptibile să fi fost infectate de virus, dar nu au suferit simptome suficient de severe pentru a participa la spital și, prin urmare, nu au fost luate în considerare. Pentru comparație, gripa sezonieră are de obicei o rată a mortalității sub 1% și se crede că ar provoca aproximativ 400.000 de decese în fiecare an la nivel global. Sars a avut o rată a decesului mai mare de 10%.

Nu există vaccin pentru coronavirus

O altă necunoscută, despre care oamenii de știință ar trebui să-și facă o idee mai clară în săptămânile următoare, este cât de contagios este coronavirusul. O diferență crucială este că, spre deosebire de gripă, nu există niciun vaccin pentru noul coronavirus, ceea ce înseamnă că este mai dificil pentru membrii vulnerabili ai populației - persoanele în vârstă sau cei cu probleme respiratorii sau imune existente - să se protejeze. Spălarea mâinilor și evitarea altor persoane dacă vă simțiți rău sunt importante.Un pas important este obținerea vaccinului antigripal, care va reduce povara pentru serviciile de sănătate dacă focarul se va transforma într-o epidemie mai largă.

Suntem în pericol de pandemie?

Experții din domeniul sănătății încep să spună că ar putea deveni o pandemie, dar acum nu se află în situația de a considera ceea ce OMS ar considera a fi una. În termeni OMS, o pandemie este „răspândirea la nivel mondial a unei boli”. Cazurile de coronavirus au fost confirmate în aproximativ 25 de țări din afara Chinei, dar în niciun caz în toate cele 195 de pe lista OMS. De asemenea, nu se răspândește în aceste țări în acest moment, decât în ​​foarte puține cazuri. De departe majoritatea sunt călătorii care au luat virusul în China.

Ar trebui să ne panicăm?

Nu. Răspândirea virusului în China este îngrijorătoare, dar nu este o dezvoltare neașteptată. OMS a declarat că focarul este o situație de urgență pentru sănătatea publică, de îngrijorare internațională și spune că există o „fereastră de oportunitate” pentru a stopa răspândirea bolii. Problemele cheie sunt cât de transmisibil este acest nou coronavirus între oameni și ce proporție se îmbolnăvește grav și ajung în spital. Adesea virusurile care se răspândesc cu ușurință tind să aibă un impact mai ușor. În general, coronavirusul pare să lovească mai mult persoanele în vârstă, fiind puține cazuri la copii.

Epidemia virusului din China care a ucis primul american și care, conform ultimelor descoperiri ar fi fost răspândită inițial nosocomial, în spitale, a fost cauza deceseului în peste 800 de cazuri până în prezent. 

Citește și: 

Care sunt diferenţele între pandemie şi epidemie

Coronavirus China. 7 lucruri pe care le știm până acum despre virusul ucigaș din Asia

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net