Prințul Philip, gafă vestimentară la un eveniment oficial. Regina Elisabeta, impecabilă
După ce a anunțat că renunță la îndatoririle sale publice, în august 2017, Prințul Philip a mai fost văzut foarte rar la evenimentele organizate de Casa Regală Britanică. În weekend, prințul consort a participat însă la un dineu oferit de regină membrilor Order of Merit, la Castelul Windsor. Fotografia de grup a provocat multe zâmbete din cauza unei vestimentare a lui Philip.
La dineul organizat duminică la Castelul Windsor, Prințul Philip (97 de ani) și Regina Elisabeta (93 de ani) s-au întreținut cu invitații și au primit felicitările pentru nașterea celui de-al optulea strănepot.
”Viața e bună pentru Majestatea Voastră?”, a întrebat fostul prim ministru canadian Jean Chrétien. ”Da, mulțumesc”, a răspuns Elisabeta. ”Încă un strănepot. Câți aveți acum?”, a continuat Jean Chrétien. ”Opt”, a răspuns regina, conform presei britanice.
La fotografia de grup, cu regina și prințul consort în centru, între venerabilii membri ai Order of Merit, personajele principale au fost, totuși, șosetele lui Philip. Gri deschis, în contrast atât cu pantofii din piele, cât și cu costumul negru. Înalt de fel (1,83 m), Prințul Philip a avut o mică problemă și cu lungimea pantalonilor, care s-au ridicat o idee cam mult față de cerințele stricte ale etichetei regale. Regina Elisabeta, pe de altă parte, a fost impecabilă, ca de obicei, cu rochia, bijuteriile, coafura și rujul la locul lor.
Regina Elisabeta și Prințul Philip, o poveste de dragoste ca-n povești
Elisabeta și-a cunoscut viitorul soţ, pe Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, pe când avea numai 13 ani. S-a îndrăgostit de tânărul de 18 ani care arăta ”ca un zeu viking” şi a început să-i scrie, cât timp acesta era în Marina Regală.
În vara lui 1946, Prinţul Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947. Înainte de căsătorie, Philip a renunţat la titlul de Prinţ al Greciei şi Danemarcei, a luat titlul de Lt. Filip Mountbatten, după numele mamei sale, a fost naturalizat britanic şi s-a convertit la anglicanism. Chiar înainte de nuntă a fost numit Duce de Edinburgh şi a primit titlul de Alteţa Sa Regală.
Singurul care a avut îndoieli în privința acestei căsătorii a fost secretarul personal al regelui, Sir Tommy Lascelles, care-l descria pe Philip drept ”lipsit de maniere, needucat, un bărbat care, probabil, nu-i va fi credincios Elisabetei”.
Regina Mamă i-a scris la vremea respectivă ginerelui său, cerându-i asigurări că o va ”prețui” pe fiica sa. Philip, în vârstă de 26 de ani la vremea respectivă, i-a răspuns: ”S-o prețuiesc pe Lilibet? Mă întreb dacă nu cumva acest cuvânt este prea sărac pentru a descrie ce simt”.
Elisabeta nu a luat numele soțului
Când Elisabeta a devenit regină, în 1952, cuplul avea deja doi copii, Prinţul Charles și Prințesa Anne. Odată cu urcarea pe tron a Elisabetei, potrivit tradiţiei, casa regală ar fi urmat să ia numele soţului ei, devenind Casa de Mountbatten. Cu toate acestea, regina Mary şi primul ministru Winston Churchill s-au opus, iar casa regală şi-a păstrat numele de Casa de Windsor, spre nemulţumirea ducelui, care s-a plâns că este „singurul om din ţară care nu are voie să le dea numele său propriilor copii”.
Citește și:
De ce a acceptat Prințul Philip asta? Detaliul șocant din poza de la nunta Prințesei Eugenie
Ce sacrificiu imens a făcut Prințul Philip pentru soția sa, Regina Marii Britanii