Proteste în Myanmar după lovitura de stat a armatei. Accesul la rețelele sociale a fost oprit

Ultima actualizare:

    Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în Yangon, în ciuda cenzurii şi arestărilorfoto: GettyImages
Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în Yangon, în ciuda cenzurii şi arestărilorfoto: GettyImages

Peste o mie de persoane manifestau duminică la Yangon, capitala economică a Myanmarului, împotriva loviturii de stat militare de la 1 februarie, care a înlăturat guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi, anunță AFP, citată de News.ro.

Poliţiştii au fost desfăşuraţi în număr mare în apropiere de Universitatea din Yangon, în nordul capitalei economice, unde are loc manifestaţia. Nicio confruntare nu a fost raportată. "Vom continua să ne adunăm până vom obţine democraţia. Jos dictatura", a declarat Myo Win, 37 de ani. "Dictatura este înrădăcinată în ţara noastră de mult timp", a deplâns Myat Soe Kyaw.

Myanmar a trăit deja de aproape 50 de ani sub jugul armatei de la independenţa din 1948. Nu departe de aici, contestatarii au strigat: "Eliberaţi-o pe Mama Suu", referire la Aung San Suu Kyi. Alţii agitau drapele în culorile partidului Liga Naţională pentru Democraţie (LND) şi salutau cu trei degete, un gest de rezistenţă. În ciuda fricii, într-o ţară obişnuită cu represiunile sângeroase ca în 1988 şi 2007, locuitorii din Yangon au ieşit din nou în stradă de la primele ore pentru a "vâna demonii", militarii, lovind în tigăi.         

Sâmbătă, zeci de mii de persoane au manifestat deja în mai multe oraşe pentru a condamna lovitura de stat din 1 februarie care a pus capăt unei tranziţii fragile la democraţie de 10 ani. Militarii au instaurat starea de urgenţă pentru un an, au arestat-o pe Suu Kyi, liderul de facto al guvernului civil, şi pe alţi responsabili ai LND.

Deşi armata a ordonat blocarea intenetului şi a reţelelor de socializare, adunarea de duminică a fost transmisă online, pe Facebook, unde mesajele de susţinere au fost în număr mare: "Sunteţi eroii noştri!", "Respect manifestanţilor!". Duminică, cenzura continuă şi reţelele de comunicare rămân blocate. Arestările continuă. Mai mult de 160 de persoane au fost arestate, potrivit Asociaţiei de asistenţă a prizonierilor politici, cu sediul la Yangon. Un consilier economic al fostei lidere în vârstă de 75 de ani, australianul Sean Turnell, a fost reţinut în hotelul său. ONU a făcut apel la eliberarea tuturor deţinuţilor, dar nu a condamnat formal lovitura de stat în declaraţia comună. 


    Cel mai mare protest de la lovitura de stat a armatei din Myanmarfoto: GettyImages
Cel mai mare protest de la lovitura de stat a armatei din Myanmarfoto: GettyImages

Armata a ordonat miercuri furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie perturbat şi vineri. Ca urmare, mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori, în special de către mai multe celebrităţi. Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter.

Citește și:

Lovitură de stat în Myanmar. Liderul Aung San Suu Kyi a fost reţinut

Lovitura de stat în Myanmar. Joe Biden le-a cerut puciştilor să predea „imediat” puterea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net