Rezultate referendum Grecia. 52 % au votat împotriva măsurilor de austeritate

Ultima actualizare:

    Rezultate referendum Grecia. Oamenii au votat împotriva măsurilor de austeritatefoto: Getty
Rezultate referendum Grecia. Oamenii au votat împotriva măsurilor de austeritatefoto: Getty

Rezultate referendum Grecia. S-au închis secţiile de votare! Primele rezultate neoficiale ale referendumului, oferite de canalele de televiziune greceşti, sunt următoarele: 52% au votat "NU", adică respingerea programului de măsuri propuse de creditorii internaţionali, în timp ce 48% dintre alegători au votat "DA".

Referendum istoric astăzi în Grecia! Aproximativ 10 milioane de alegători au fost aşteptaţi să dea un vot prin care să decidă viitorul ţării în relaţia cu Uniunea Europeană şi cu finanţatorii internaţionali. La ora 19.00 s-au închis urnele, iar posturile greceşti de televiziune au anunţat că majoritatea oamenilor a votat împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali.

Rezultate referendum Grecia. Ce spun sondajele

Potrivit unui sondaj al Institutului GPO realizat pentru postul tv Mega, 51,5 % dintre greci au votat împotriva măsurilor propuse de Grupul Bruxelles, iar 48,5% în favoarea acestora. Un alt sondaj, realizat de Institutul MRB, oferă taberei care se opune măsurilor economice un scor cuprins între 50,1% şi 54%, în timp ce tabăra favorabilă reformelor este creditată cu 46% - 49,9%. Al treilea sondaj, prezentat de Institutul Metron, arată că 52% dintre greci au votat negativ, iar 48% afirmativ.​

Rezultate referendum Grecia. Votul alegătorilor este valid

Acest lucru înseamnă o victorie, dacă putem să-i spunem aşa, a planului impus de Guvernul elen, condus de Alexis Tsipras. În cursul zilei de luni, urmează ca autorităţile elene să se aşeze la masa negocierilor cu creditetorii internaţionali şi să ceară din nou sprijin financiar, deşi au o datorie colosală de 323 de miliarde de euro dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).. De asemenea, se vehiculează ca Grecia să renunţe temporar la moneda euro, însă nu se ştie cu exactitate cum va fi posibil acest lucru pentru o ţară care se se află în zona euro. 

Prezenţa la urne la referendumul organizat în Grecia pe tema măsurilor economice a depăşit nivelul de 40 la sută, astfel că plebiscitul va fi validat, anunţă Ministerul de Interne de la Atena.

Rezultate referendum Grecia. Ce întrebare a fost pe buletinul de vot

Întrebarea adresată la referendum a fost: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsuţa pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a două "da".Referendumul de duminică a fost organizat la iniţiativa premierului de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendum. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plata de 1,6 miliarde de euro către FMI.Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzând de "terorism" Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Rezultate referendum Grecia. Nu este prima dată când economia este la pământ

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intră oficial în incapacitate de plăti doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o perioadă de graţie de o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor consideră Grecia că fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net