România, ironizată de olandezi după furtul coifului dacic. Propun ca despăgubire o statuie controversată
Furtul coifului dacic de la Coțofenești dintr-un muzeu olandez a transformat România într-un subiect de glume într-un ziar satiric din Olanda. Publicația De Speld a scris un articol în care îl citează, în mod fictiv, pe ministrul olandez al Afacerilor Externe, Caspar Veldkamp, propunând o compensare surprinzătoare: oferirea unei statui controversate din Rotterdam.
România, ironizată de olandezi după furtul coifului dacic
![image](https://cdn.adh.reperio.news/image-d/d54607b2-0601-40a5-af3c-d13bfba0fd62/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Ziarul sugerează că Olanda, profund afectată de furtul piesei de tezaur, dorește să „repare” situația oferind României statuia Kabouter Buttplug, un Moș Crăciun care ține în mână un pom de Craciun, însă olandezii îl compară adesea cu un falus.
Opera de artă este situată pe Eendrachtsplein, în centrul orașului Rotterdam.
„Știm câtă valoare are casca pentru români”, spune un umil ministru de Externe Caspar Veldkamp. "Facem tot ce putem pentru a-l găsi și a-i pedepsi pe făptași. Dar pentru a ne arăta compasiunea, am dori să facem cadou României o capodopera absolută din Olanda. Să sperăm că Moș Crăciun poate oferi un oarecare confort", arată speld.nl
Desigur, declarațiile atribuite ministrului nu sunt reale, întreaga poveste fiind o satiră.
Nederland biedt Roemenië ter compensatie Kabouter Buttplug aan https://t.co/4gIPiGT0Qw
— De Speld (@DeSpeld) January 28, 2025
Statuia a stârnit reacții încă de la instalare
Statuia în cauză, creată de artistul american Paul McCarthy, a stârnit controverse încă de la instalarea sa în Rotterdam. Oficial, lucrarea îl reprezintă pe Moș Crăciun ținând în mână un pom de Crăciun, dar artistul a lăsat să se înțeleagă că ar putea reprezenta și un dop de fund, scrie Wikipedia.
Numită oficial „Santa Claus”, interpretarea populară a făcut-o cunoscută sub denumirea ironică de Kabouter Buttplug („Moș Craciun cu dop în anus”).
Ancheta după furtul pieselor dacice
Autoritățile române și cele olandeze fac eforturi pentru recuperarea celor patru piese din aur, trei brățări și coiful dacic de la Coțofenești, parte din Tezaurul României. Acestea au fost furate din Muzeul Drents din micul oraș olandez Assen în ultima zi a expoziției „Dacia. Regatul aurului și argintului”.
Poliția olandeză spune că în jaful de la Muzeul Drents din Assen au fost implicați trei persoane, care au și fost surprinse de camerele de supraveghere.
Cei trei suspecți sunt din provincia Olanda de Nord, aflată în partea de nord-vest a Țărilor de Jos, potrivit anchetatorilor olandezi.
Aceștia nu exclud implicarea unui clan celebru din Germania: Remmo, o familie de origine libanezo-kurdă, care, de-a lungul timpului a fost implicată și în alte jafuri răsunătoare din muzee.