Rusia, misiune eșuată! Sonda Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața Lunii

Corporația spațială rusă Roscosmos a declarat duminică, 20 august, că nava spațială Luna-25 s-a prăbușit pe Lună după ce a trecut pe o orbită imorevizibilă. Misiunea a reprezentat prima etapă a noului program lunar al Rusiei, aceasta fiind prima misiune de aselenizare a Rusiei din ultimii 47 de ani.

Misiunea Luna-25 a eșuat
Misiunea Luna-25 a eșuat

Misiunea Luna-25 a eșuat

Totul s-a întâmplat după ce sâmbătă, agenția spațială rusă a declarat că a avut loc o situație de urență în timpul unei operațiuni de aducere a navei pe o preorbitră de pre-aselenizare, potrivit dw.com.

„În timpul operațiunii, la bordul stației automate s-a produs o situație de urgență, care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificați”, a anunțat Roscosmos pe Telegram, sâmbătă.

Specialiștii investighează incidentul pentru a determina cauza pentru care sonda s-a pierdut, a mai precizat Roscosmos.

Sonda trebuia să aselenizeze luni în apropierea Polului Sud al Lunii. Această sondă a lansată de la Cosmodromul Vostochnîi din regiunea Amur din Rusia pe data de 10 august. Prin traiectoria sa, a reușit să depășească landerul lunar Chandrayaan-3 al Indiei, lansat în mijlocul lunii iulie.

Printre sarcinile sale se număra căutarea apei, Rusia urmând să stabilească o bază pe Lună până în 2040. Ultima aselenizare rusească a avut loc chiar pe 18 august 1976, fiind prima încercare a Rusiei de a așeza o sondă spațială pe Lună după epoca sovietică.

Roscosmos a cooperat inițial cu Agenția Spațială Europeană (ESA) în cadrul programului lunar. Cu toate acestea, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ESA a pus capăt colaborării cu Moscova. Accesul Rusiei la tehnologia occidentală a fost redus de când au fost impuse sancțiuni din cauza invaziei.

Luna-25 fusese programată să transporte un mic rover lunar, dar acest plan a trebuit să fie abandonat pentru a reduce greutatea și a îmbunătăți fiabilitatea. Moscova Rusia a luat în considerare diverse misiuni lunare în ultimele decenii, dar toate au trebuit să fie amânate sau abandonate.

Eșecul misiunii rusești Phobos-Grunt din 2011 către una dintre lunile lui Marte a evidențiat provocările cu care s-a confruntat programul spațial rusesc. Nava spațială nici măcar nu a ieșit complet de pe orbita Pământului și a căzut în Oceanul Pacific la mai mult de două luni de la lansare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net