Ruşii se revoltă împotriva lui Putin! Peste 6.400 de arestări, ca urmare a protestelor anti-război

#Război Ucraina-Rusia

Ruşii au ieşit, din nou, în stradă, pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina. În jur de 413 persoane au fost arestate luni, 28 februarie, în urma manifestaţiilor, notează portatul pentru drepturi civile OVD-Info. Astfel, numărul total al persoanelor arestate din 24 februarie, de la începutul atacului asupra Ucrainei, se ridică la 6.440.

Un demonstrat, arestat în Sankt Petersburg foto AFP
Un demonstrat, arestat în Sankt Petersburg foto AFP

Chiar dacă Vladimir Putin are un sprijin consistent în rândul populaţiei ruse, cel puţin oficial, există şi mulţi cetăţeni care au decis să protesteze în faţa deciziei de a ataca Ucraina. Răspunsul forţelor de ordine a fost unul brutal, iar peste 6.440 de ruşi au fost arestaţi din data de 24 februarie. În jur de jumătate dintre aceste arestări, 3.126, au fost făcute la Moscova, iar 2.084, la Sankt Petersburg, notează g4media.ro. 

Proteste în peste 50 de oraşe din Rusia

Proteste au avut loc în peste 50 de oraşe din Rusia. Nu sunt cele mai mari manifestaţii din Rusia, de când Putin e la putere, dar dovedesc curajul oamenilor, mai ales că autorităţile i-au ameninţat de la bun început cu arestări. Oamenii legii au invocat chiar pandemia, când le-au spus oamenilor să nu iasă în stradă. 

„Toți fac asta fără să-și facă griji pentru propriul viitor și amenințări. Acești oameni au vorbit cu toții foarte clar pentru a spune că sunt împotriva acestei vărsări de sânge. Și asta este o mare inspirație pentru mine.”, a declarat Dmitri Muratov, editor la Novaya Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru Pace. 

Personalităţi publice care îi întors spatele lui Putin

Ziarul Novaya Gazeta a avut ediţii duble, de la începutul conflictului, în rusă şi în ucraineană. Editorul sfidează regulile impuse de autorităţile de la Kremlin, care spun că trebuie relatate doar informaţiile oficiale transmise de stat şi cer ca anumite cuvinte, precum "război", să fie evitate. 

Muratov nu este singura persoană din spaţiul public care îl critică pe Putin. Jurnalista Elena Cernenko, de la Kommersant, a adunat peste 300 de semnături de la colegii săi de breaslă, iar acum îi este interzis accesul la evenimentele de presă al Ministerului de Extrene. 

Peste 600 de oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare de protest, în care spun că războiul din Ucraina este "nedrept" şi "fără sens". Ei spun că au rude şi colegi în Ucraina şi că atacul este o "trădare cinică" a ruşilor şi ucrainenilor care au luptat împreună în al Doilea Război Mondia. 

Pe de altă parte, directoarea Teatrului de Stat Meyerhold, din Moscova, şi-a dat demisia şi a declarat că „este imposibil să lucrezi pentru un criminal și să-ți primești salariul de la el”.

Bogătaşii Rusiei se revoltă împotriva lui Putin

Şi printre politicieni şi oligarhi, există nume care îşi arată nemulţumirea faţă de războiul început de Putin. Fiica lui Roman Abromovici, fostul patron al clubului Chelsea şi apropiat al preşedintelui rus, a publicat un mesaj pe Instagram, o imagine care spune "Putin vrea un război cu Uraina", în care "Putin" înlocuieşte cuvântul "Rusia". 

Fiica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Lisa Peskova, a spus şi ea un mesaj pe reţeaua socială: "Nu războiului", la fel ca fiica lui Boris Elţin, Tatyana Yumașeva.

Şi miliardari Mihail Fridman şi Oleg Deripaska, printre cei mai bogaţi oameni din Rusia, au transmis mesaje în care critică războiul din Ucraina. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net