Alertă! S-au găsit microparticule de plastic în sângele uman

Cercetătorii olandezi au prelevat probe de sânge de la donatori adulți anonimi și la 17 dintre 22 de voluntari s-au găsit mici piese de plastic cu diametru sub 5 milimetri. Ei studiază ce efecte ar putea avea acestea asupra sănătății umane.

Microplasticele pot duce la boli intestinale
Microplasticele pot duce la boli intestinale

Un studiu din 2021 a arătat că microplasticul ar provoca inflamații și boli intestinale la oameni. Particulele microplastice sunt atât de multe, încât respirăm până la 7.000 în fiecare zi, de 100 de ori mai mult decât ne-am fi așteptat, spun experții. Le putem ingera din ape, pește, fructe de mare și plante, care le absorb.

Poluarea cu microplastice a fost detectată în sângele uman pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit particule minuscule la aproape 80% dintre persoanele testate.

Citește și Cum ne afectează tenul poluarea din marile orașe. Noxele, metalele grele și lumina albastră distrug pielea

Descoperirea arată că particulele pot călători în jurul corpului și se pot depozita în organe. Impactul asupra sănătății este încă necunoscut. Dar cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că microplasticul provoacă daune celulelor umane în laborator și se știe deja că particulele de poluare a aerului pătrund în organism și provoacă milioane de decese timpurii pe an.

Ce fel de plastic ajunge în sângele uman

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează acum întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Se știa deja că oamenii consumă particulele minuscule prin hrană și apă, precum și le inspiră și au fost găsite în fecalele bebelușilor și adulților.

Citește și VIDEO 360 kg de cabluri care urmau să fie arse, confiscate de Garda de Mediu la Sinteşti. Miros insuportabil în sudul Capitalei

Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, toți adulți sănătoși și au găsit particule de plastic în 17. Jumătate dintre probe au conținut plastic PET, care este folosit în mod obișnuit în sticlele de băuturi, în timp ce o treime conținea polistiren, folosit pentru ambalarea alimentelor și a altor produse. Un sfert din probele de sânge au conținut polietilenă, din care sunt fabricate pungi de transport din plastic.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

      Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net