Scandal fără precedent în Coreea de Sud. Președintele Yoon este îndemnat să demisioneze. Legea marțială a fost ridicată

Ultima actualizare:

Tensiunile politice au atins un punct critic în Coreea de Sud, unde președintele Yoon Suk Yeol se confruntă cu o opoziție agresivă și acuzații de încălcare gravă a Constituției.

Se cere demisia lui Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Se cere demisia lui Yoon Suk Yeol. Foto: captură video

Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, a solicitat miercuri demisia imediată a lui Yoon sau, în caz contrar, intenționează să inițieze proceduri de punere sub acuzare.

Situația a escaladat după ce președintele a instituit legea marțială pentru o scurtă perioadă, provocând o reacție fermă din partea parlamentarilor și a publicului, scrie News.ro, care citează Associated Press.

Yoon a declarat marți noaptea legea marțială

Într-un anunț neașteptat, Yoon a declarat marți noaptea legea marțială, justificându-și decizia prin necesitatea de a elimina „forțele anti-statale” care, în opinia sa, împiedicau promovarea agendei prezidențiale în Parlament.

Aceasta a fost prima astfel de măsură din ultimele patru decenii, evocând amintiri dureroase ale regimurilor militare autoritare din Coreea de Sud.

Trupele echipate complet, inclusiv cu puști de asalt, au înconjurat Adunarea Națională, iar elicopterele militare Blackhawk survolau clădirea. Scena a culminat cu un incident șocant, în care un soldat și-a îndreptat arma spre o protestatară din apropierea clădirii parlamentare.

Totuși, legea marțială a fost anulată în doar șase ore. În jurul orei 4:30 dimineața, Adunarea Națională, dominată de opoziție, a votat împotriva decretului prezidențial cu un scor zdrobitor de 190-0, inclusiv cu sprijinul unor membri ai partidului de guvernământ. Trupele au fost retrase, iar măsura a fost oficial ridicată.

Reacții și consecințe politice

Partidul Democrat a declarat că instituirea legii marțiale de către Yoon constituie o încălcare flagrantă a Constituției și o tentativă de rebeliune, oferind suficiente motive pentru demiterea acestuia. „Aceasta este o încălcare gravă a ordinii democratice și un act de rebeliune”, a declarat partidul într-un comunicat.

Demiterea președintelui necesită o majoritate de două treimi în Parlament, adică 200 din 300 de voturi.

Deși Partidul Democrat și alte formațiuni de opoziție controlează 192 de locuri, votul recent împotriva legii marțiale sugerează că un număr semnificativ de membri ai partidului de guvernământ ar putea susține punerea sub acuzare.

Dacă procedura de destituire este aprobată, Yoon ar fi suspendat din funcție până la o decizie finală a Curții Constituționale, iar premierul Han Duck-soo ar prelua atribuțiile prezidențiale.

Reacții internaționale și context istoric

La nivel internațional, evenimentele din Coreea de Sud au generat îngrijorare. Administrația Biden a declarat că nu a fost informată în prealabil despre impunerea legii marțiale, exprimând îngrijorări serioase cu privire la situație.

Pentagonul a confirmat că cei peste 27.000 de militari americani staționați în Coreea de Sud nu au fost afectați.

Decizia lui Yoon a stârnit comparații cu regimurile autoritare din trecut, când armata era utilizată pentru suprimarea opoziției. Analistul Natalia Slavney de la centrul Stimson a descris acțiunile președintelui ca „un regres grav al democrației” și a remarcat similitudinea cu destituirea fostului președinte Park Geun-hye în 2017.

Un viitor incert

În timp ce președintele Yoon a evitat să răspundă direct acuzațiilor, Cabinetul său a oferit o demisie colectivă, iar agenda oficială a președintelui a fost amânată.

Deși orașul Seul pare să funcționeze normal, cu traficul obișnuit și turiști pe străzi, tensiunea rămâne palpabilă. Situația continuă să fie urmărită îndeaproape, atât pe plan intern, cât și internațional.

Acest episod marchează unul dintre cele mai grave conflicte politice din istoria recentă a Coreei de Sud, punând sub semnul întrebării viitorul politic al lui Yoon și stabilitatea democratică a țării.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
image
actualitate.net
image
actualitate.net