Școala în pandemie la americani. Ce reguli respectă elevii în SUA și Canada

Ultima actualizare:

    În școlile din Canada s-a adoptat conceptul de „bubble” (bulă)Sursa foto: EPA/EFE
În școlile din Canada s-a adoptat conceptul de „bubble” (bulă)Sursa foto: EPA/EFE

Școala pe timp de pandemie la americani a început în condiții diferite față de anii trecuți, când coronavirusul nu reprezenta o amenințare. Elevii din SUA și Canada sunt obligați, la fel ca și cei din România, să poarte mască, să păstreze igiena mâinilor și distanțarea fizică. Însă, există câteva reguli impuse de sistemul de învățământ de peste Ocean care la noi nu există.

După şase luni de vacanţă forţată din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, autorităţile de peste ocean au decis să redeschidă porţile şcolilor în prima săptămână a lunii septembrie. Condițiile sunt însă diferite față de anii trecuți, când coronavirusul nu reprezenta o amenințare, relatează Adevărul.

Școala în pandemie la americani. Elevii au ghiozdane din plastic

În SUA, şcolile au autonomie, adică fiecare unitate decide propriile reguli. La o școală din Cleveland, de exemplu, fiecare elev a primit un ghiozdan din plastic transparent în care să poată transporta manualele şi rechizitele. Ghiozdanul de şcoală este o noutate pentru elevii americani, pentru că aceştia îşi depozitau cărţile şi caietele în dulapul şcolii. S-a ales această soluţie pentru că aceste genţi din plastic pot fi dezinfectate foarte uşor la intrarea şi la ieşirea din clasă. Accesul la dulap a fost restricţionat.

Masa de prânz se ia în curtea școlii

O altă restricţie fără precedent se referă la masa de prânz. Cantina şcolii a fost închisă, astfel că fiecare elev îşi aduce pachet cu mâncare de acasă, iar masa se serveşte afară, în curte. Masca facială este şi aici obligatorie în timpul orelor de curs, dacă acestea se desfăşoară în spaţiu închis. În curte este permis accesul fără mască. Fiecare clasă rămâne în aceeaşi încăpere indiferent de materie până la finalul programului. Înainte, orele de educaţie plastică, muzicală sau orele care necesitau material didactic se ţineau în laboratoare speciale. Nu există panouri despărţitoare între bănci, în clasă. Există modificări şi în ceea ce priveşte transportul la şcoală. În autobuzul şcolar elevii trebuie să lase un scaun liber între ei, atât lateral cât şi în faţă şi în spate. Şi în autobuz se poartă mască. 

Canada a adoptat conceptul de „bubble”

În Canada, autorităţile au cu totul altă abordare în ceea ce priveşte distanţarea fizică între elevi. Merg pe conceptul de ”bubble” (bulă). 

Cum se învață la Montreal și Quebec

Candienii au înţeles că, în general, copiii oricum se întâlnesc în afara şcolii, oricum întră în contact unii cu alţii după program, aşa că au preferat mai puține restricții.  Au văzut clasa exact ca pe o familie: aşa cum nici în casă nu sunt obligaţi să poarte mască, aşa nici în clasă. Profesorii însă sunt obligaţi să poarte mască atunci când intră la oră. S-a luat această decizie, pentru că acelaşi profesor intră în aceeaşi zi în contact cu elevi din ”bule” diferite.  Într-una dintre cele mai mari şcoli din Montreal, elevii dintr-o clasă nu au voie să interacţioneze cu colegii din alte clase. Chiar şi atunci când ies în pauze, curtea şcolii a fost astfel împărţită încât fiecărei clase să îi revină un colţ anume. Copiii sunt supravegheaţi de către gardieni, iar dacă unul dintre elevi încalcă regula, este trimis imediat acasă. Elevii nu poartă mască la şcoală, nici în clasă şi nici în curte, dar nu au voie să interacţioneze cu copii din altă ”bulă”. 

Într-una din școlile din Quebec, sala de festivităţii a unităţii de învăţământ a fost transformată în sală de mese, tocmai pentru a se creea spaţiu suficient pentru ca toţi elevii să poate mânca la prânz în condiţii de siguranţă. Elevii intră la cantină pe clase, traseul şi programul a fost astfel gândite încât copiii din bule diferite să nu se intersecteze. În sala de mese se respectă acelaşi principiu de ”bubble”, adică elevii dintr-o clasă mănâncă în grupul lor, fără să aibă voie să intre în contact cu colegi din altă bulă.  

Cum se desfășoară orele de sport

La educaţie fizică sunt permise sporturile de contact sau cu mingea, ceea ce în România este interzis deocamdată în cele mai multe şcoli. Există însă aceeaşi condiţie, concursurile se organizează între elevii din aceeaşi clasă, fără să mai existe campionate între echipe cu elevi din clase diferite. 

În Canada restricţiile în afara şcolii sunt în continuare destul de dure. Nu este permisă organizarea unei petreceri private cu mai mult de zece persoane, amenzile fiind de 2500 de dolari atât pentru organizatori cât şi pentru invitaţi. Pentru o persoană testată pozitiv care nu respectă izolarea amenda este uriaşă, de 75.000 de dolari canadieni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net