O nouă criză financiară lovește America! Silicon Valley Bank, cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace

Ultima actualizare:

Silicon Valley Bank cedează în urma retragerilor masive de capital, fiind incapabilă să atragă noi fonduri. Agenția americană independentă de asigurare a depozitelor (FDIC) a anunțat că va lichida activele băncii și că, până luni, 13 martie, toți deponenții asigurați își vor putea accesa conturile.

Silicon Valley Bank falimentează (Foto: Wikipedia.org)
Silicon Valley Bank falimentează (Foto: Wikipedia.org)

Autoritățile de reglementare au pus sechestru vineri, 10 martie, numind ca administrator judiciar Federal Deposit Insurance Corp, agenția americană de garantare a depozitelor.

SVB a fost înființată în 1983 și se specializase în finanțarea de companii de tehnologie și sănătate și a start-up-urilor. Ocupa locul 16 în clasamentul celor mai mari bănci în funcție de active, la sfârșitul anului trecut figurând cu active în valoare de 209 miliarde de dolari, conform FDIC. De asemenea, valoarea totală a depozitelor atingea aproape 175 miliarde de dolari.

Începutul crizei

SVB a suferit consecințele deciziei de creștere a dobânzilor inițiate de Banca Centrală, anul trecut, cu scopul de a scumpi creditarea și de a ține sub control inflația. Acestea au afectat mediul de afaceri, în special cel tehnologic, provocând devalorizarea acțiunilor, motiv pentru care numeroase companii și-au lichidat depozitele pe care le aveau în această bancă, pentru a-și putea finanța operațiunile curente.

Scânteia s-a produs joi dimineața, când banca a declarat că trebuie să vândă acțiuni în valoare de aproape 2 miliarde de dolari și titluri de stat, pentru a acoperi avalanșa de retrageri ale clienților. Imediat valoarea acțiunilor SVB a scăzut cu șaizeci de procente, apoi, în dimineața următoare, acestea au fost oprite de la tranzacționare.

Efecte

Falimentul SVB a avut un efect devastator în acest sector, în aceste două zile băncile americane au înregistrat pierderi de 100 de miliarde de dolari din valoarea de piață, iar băncile europene au pierdut 50 de miliarde de dolari. 

Silvergate, una dintre băncile americane care operează cu criptomonede a anunțat că își va diminua operațiunile. Acțiunile Signature Bank, cu același profil, au scăzut cu 30%, apoi au fost suspendate în data de 10 martie.

Alte bănci ale căror acțiuni au suferit deprecieri importante au fost Western Alliance Bancorp, cu o scădere de 38% și PacWest Bancorp cu 33%.

Agenția americană independentă de asigurare a depozitelor (FDIC) a declarat că, după falimentul Washington Mutual din anul 2008, prăbușirea Silicon Valley Bank este ,,al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria S.U.A.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
adrian albu jpg
test1 jpeg
1 somn jpg jpeg
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
Glovo jpg
9eeeb938f39350750d2ccf0a361b71c1669a6e1c shave jpg
maria tantan jpg
ciugud captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net