O ieșeancă a plătit patru ani rate la bancă, însă figura că a rambursat doar un leu din banii împrumutați

Ultima actualizare:

Surpriză de proporții pentru o femeie care a plătit rate la bancă timp de 4 ani. Aceasta s-a trezit că din creditul pe care îl contractase achitase doar 1,3 lei. Ulterior, ea nu și-a mai plătit ratele. În 2021, împotriva ei au început procedurile pentru executarea silită.

Ce a pățit o femeie după ce a plătit rate la bancă timp de 4 ani
Ce a pățit o femeie după ce a plătit rate la bancă timp de 4 ani

Conform ziaruldeiasi.ro, femeia împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021, când împotriva ei au început procedurile de executarea silită, datoria către bancă se ridica la 4.998,70 lei.

A plătit rate la bancă timp de 4 ani, dar rambursase doar 1 leu din banii împrumutați

Femeia din Iași a luat un credit pe 10 ani de la Banca Comercială Română. A achitat rate timp de patru ani. În iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a ajuns la un recuperator, Invest Capital Ltd.

După 10 ani în care nu se întâmplase nimic, recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc pentru executare silită, în octombrie 2021.

Ulterior, în februarie 2022, femeia s-a adresat instanţei, invocând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Termenul de prescripție a unei datorii este de trei ani

Conform legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani. În cazul unui credit bancar, acesta se aplică pentru fiecare rată în parte. Totuși, pentru femeia din Iași nu se aplica această regulă, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenței anticipate a creditului, arată sursa citată.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară.

Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 - la care a operat prima cesiune de creanţă - şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei.

Aceştia au constatat că la momentul formulării cererii de executare silită, dreptul Invest Capital Ltd era deja prescris şi au dispus anularea executării silite. Sentința a fost pronunțată chiar înainte de Anul Nou, dar poate fi atacată cu apel.   

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net