Soluția salvatoare pentru cei care au probleme cu creditele la bancă. Ce este CSALB

Ultima actualizare:

Viața a devenit tot mai grea în ultimii ani, iar o parte dintre românii care au credite la bancă au din ce în ce mai multe probleme. Click! îți spune ce soluție salvatoare au aceștia, dar și cum s-a ajuns în acest punct atât de complicat.

bani banca bancnote jpeg

Inflația face ravagii în România

Statele europene, inclusiv România, se confruntă cu o infație galopantă. În cel mai recent raport al Eurostat, rata anuală a inflației în septembrie, în zona euro, a fost așezată la 9,9%. Din păcate, în România este mult mai mare de atât.

Institutul Național de Statistică a transmis că rata anuală a inflației, în septembrie, a atins nivelul de 15,9%. Comparativ cu luna august 2022, preţurile de consum în luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%. 

Principala măsură luată de băncile centrale pentru a stopa inflația a fost creșterea dobânzii de referință. În momentul în care dobânda cheie urcă, începe un efect de domino. Băncile comerciale preiau șocul, iar consumatorul, debitorul firmă sau persoană fizică ajung să plătească rate din ce în ce mai mari, în cazul în care au semnat un contract de credit cu dobândă variabilă.

BNR a majorat dobânda începutul lunii octombrie

Banca Națională a României a majorat din nou dobânda cheie la începutul lunii octombrie. BNR a anunțat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

O altă schimbare a reprezentat-o majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Conform analiștilor economici, BNR ar putea urca și mai mult dobânda cheie până la finalul acestui an.

Rate mai mari la creditele bancare. Ce soluție au românii

În condițiile unei inflații uriașe, a unor facturi tot mai mari, dar și a unor credite care au crescut, debitorilor le este din ce în ce mai greu să-și achite ratele către bănci sau IFN-uri.

O varianta salvatoare pentru cei care au probleme în a plăti creditele la bancă o reprezintă Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB).

Înființată ca urmare a unei Directive europene, CSALB este o entitate care intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.

Câte persoane au profitat de ajutorul CSALB în 2022

Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro.

Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. Trebuie precizat că sprijinul experților CSALB este gratuit. În 2022, un număr important de români au aplecat cu încredere la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

„În 2022 au fost închise 102 procese în instanță, pentru că părțile au dorit și au reușit să găsească o soluție amiabilă în cadrul CSALB. Creșterea este una importantă, față de cele 67 de situații de acest fel pe care le-am înregistrat în tot anul 2021.

În luna iulie, CSALB a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție și celor 15 Curți de Apel din țară să fie aduse la cunoștința judecătorilor, iar aceștia să recomande, soluționarea amiabilă a litigiilor dintre consumatori și bănci/IFN-uri”, explică Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB, conform playtech.ro. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net