«Sperăm că tatăl nostru a murit repede şi fără chinuri». Fiii jurnalistului ucis la consulat vor trupul părintelui
„Sperăm din suflet că tata nu a suferit şi că a avut parte de o moarte rapidă şi fără chinuri”, au declarat cu lacrimi în ochi Salah şi Abdullah Khashoggi în timpul interviului acordat postului de televiziune american CNN. Cei doi băieţi au acceptat să vorbească despre moartea părintelui lor care a fost asasinat la 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite, din Istanbul şi cer să li se facă dreptate. Fraţii Khashoggi cer asasinilor să le returneze trupul părintelui lor pentru a-l putea îngropa conform tradiţiei.
Scandalul asasinării lui Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia, a luat o nouă turnură. Băieţii jurnalistului, Salah şi Abdullah Khashoggi au acordat un interviu postului de televiziune CNN în care au spus cu lacrimi în ochi: „Sperăm din suflet că tata nu a suferit şi că a avut parte de o moarte rapidă şi fără chinuri”. Asta în condiţiile în care înregistrarea audio pusă la dispoziţia presei americane de logodnica jurnalistului a confirmat că acesta a fost torturat îngrozitor înainte de a fi ucis. Conform viitoarei soţii a lui Jamal Khashoggi, Hatice Cengiz „jurnalistul a fost tăiat în bucăţi de viu şi torturat în continuu timp de 7 minute”.
„Vrem trupul părintelui nostru pentru a-l îngropa cum se cuvine”
Salah (35 de ani) şi Abdullah Khashoggi (33 de ani) au explicat că tot ce îşi mai doresc acum, când s-au resemnat în legătură cu soarta tatălui lor, este să primească trupul neînsufleţi al acestuia să îl poată îngropa. Ei speră ca „tatăl lor să nu fi suferit înainte să moară şi să fi fost ucis repede, fără tortură”. Un apropiat de-al lui Tayyip Recep Erdogan a declarat pentru Washington Post că „jurnalistul saudit ar fi fost ştrangulat şi apoi trupul lui ar fi fost dizolvat în acid”. Preşedintele turc a declarat ieri că are informaţii precise că ordinul asasinării lui Khashoggi a venit „din interiorul guvernului saudit”. Însă pentru familia jurnlaistului, fără trupul acestuia nu poate fi vorba de funeralii şi comemorare... „Voiam să în îngropăm în Al-Baqi (cimitirul) din Medina (Arabia Saudită) alături de restul familiei, dar până şi acest lucru ne este interzis”, a spus Salah pentru CNN.
Citeşte şi:
Asasinii jurnalistului Khashoggi au petrecut după ce l-au ucis! Care ar putea fi motivul crimei
Băieţii lui Khashoggi are încredere că Regele Salman îi va pedepsi pe făptaşi
Fraţii Khashoggi şi-au exprimat speranţa că Regele saudit Salman bin Abdulaziz îi va găsi pe vinovaţi şi îi va pedepsi. „Regele a dat ordin ca toţi cei implicaţi în asasinat să fie aduşi în faţa justiţiei. Am încerede în spusele lui. Asta se va întâmpla. Altiminteri guvernul saudit va trebui să facă faţă unei investigaţii în interiorul său”, a spus Salah.
Filmul asasinatului lui Jamal Khashoggi, în consulatul saudit din Istanbul
La 2 octombrie, Jamal Khashoggi intră în consulat pentru a-şi reînnoi actele. El urma să se căsătorească într-un viitor apropiat cu logodnica sa de origine turcă Hatice Cengiz. Este asasinat de un „pluotn de execuţie saudit” alcătuit din cel puţin 15 indivizi veniţi special cu un avion particular. La 4 octombrie oficiali saudiţi susţin că jurnalistul de 59 de ani ar fi părăsit pe uşa din spate consulatul. Însă camerele de luat vederi stradale infirmă ipoteza. Cengiz face publică înregistrarea de 7 minute din timpul torturării lui Jamal Khashoggi. Urletele de groază şi vorbele torţionarilor sunt înregistrate cu ajutorul ceasului inteligent pe care Khashoggi îl avea la mână. La 19 octombrie, un reprezentant saudit confirmă că jurnalistul a murit în urma unei lupte în sediul consulatului.