Sunt miliardari, dar nu au împlinit încă 30 de ani
În topul Forbes al miliardarilor pentru anul 2019 figurează 2.153 de nume. În premieră absolută, dintre aceştia, 71 nu au împlinit încă vârsta de 40 de ani. Din acest grup, în 2019, figurează 21 de nume noi provenind din 18 ţări. Surprinzător este următorul aspect: 41% dintre tinerii miliardari ai anului 2019 au reuşit să ajungă în top prin forţe proprii, nu prin moşteniri. Dar cine sunt tinerii miliardari de sub 30 de ani?
30 dintre tinerii miliardari din topul Forbes pentru 2019, provin din industria hi-tech, 7 dintre ei din zona modei şi a vânzării de îmbrăcăminte şi 7 din industria imobiliară şi a fondurilor de investiţii. Cea mai frumoasă evoluţie din zona antreprenoriatului, o are Kylie Jenner, care la 21 de ani a reuşit să facă întreg clanul Jenner-Kardashian mândru intrând în topul miliardarilor în luna martie, când Kylie Cosmetics a fost evaluată la peste un miliard de dolari. Însă Kylie Jenner este un fenomen, este cel mai tânăr miliardar al planetei, care a reuşit să clădească un imperiu prin forţe proprii (n.r. şi un pic de ajutor din partea mamei Kris Jenner şi a surorilor Kim, Khloe şi Kourtney Kardashian).
Ea a reuşit în mod uluitor să le ia faţa surorilor norvegiene Alexandra Andresen, de 22 de ani şi Katharina, de 23 de ani. Cele două surori au fost primele în topul Forbes timp de trei ani consecutiv. Ambele au în conturi câte 1,4 miliarde de dolari şi sunt fiicele şi moştenitoarele lui Johan H. Andresen Jr. care deţine Ferd, o companie de investiţii ce investeşte în Nordic Stock Exchange. În 2007, cele două surori au primit fiecare câte 42,2% din acţiunile companiei şi implicit au moştenit averea părinţilor.
Cele două surori sunt urmate îndeaproape de un alt miliardar norvegian, Gustav Magnar Witzoe, care are doar 26 de ani şi are în conturi peste trei miliarde de dolari. Witzoe deţine jumătate din compania SalMar ASA, cel mai mare producător de preparate din carne de somon.
Averea i-a fost trecută în cont de tatăl său Gustav Magnar Sr. în 2013. Compania a fost înfiinţată de tatăl tânărului miliardar în anul 1991. Până când tatăl lui renunţă la conducerea imperiului, juniorul îşi măreşte averea investind în imobiliare şi afaceri minore.
Un alt tânăr miliardar care şi-a câştigat banii singur este Evan Spiegel, fondatorul Snapchat, care la vârsta de 28 de ani are o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari. Însă cea mai mare avere a lui este soţia lui, Miranda Kerr (36 de ani) şi micuţa Hart. În martie, cei doi au anunţat că mai aşteaptă un copil, deci Spiegel este în al nouăşea cer.
Spiegel este urmat de germanul Ludwig Theodor Braun, care la vârsta de 28 de ani are în conturi peste un miliard de dolari. El deţine 10% din compania de aparatură medicală şi produse farmaceutice Braun Melsungen AG, care a fost fondată în 1839, în Germania. Tatăl lui a preluat conducerea companiei în 1977.
Un alt tânăr care întoarce banii cu lopata este irlandezul care trăieşte în Boston, SUA, John Collison, care la 28 de ani, are o avere de 2,1 miliarde de dolari. El deţine compania de software şi aplicaţii Stripe, pe care a înfiinţat-o împreună cu fratele lui Patrick, de 30 de ani, care are în conturi 2,1 miliarde de dolari. În compania deţinută de ei au investit Elon Musk şi Peter Thiel. Cei doi fraţi au reuşit să atragă finanţări colosale în ultimii doi ani, iar compania Stripe a fost evaluată recent de experţii financiari ai revistei americane Forbes la peste 20 de miliarde de dolari. Fraţii Collison sunt personaje extrem de discrete şi evită pe cât posibil orice apariţie în public sau să se dea în spectacol pentru a face deliciul presei de scandal.