Tony Blair către George Bush: „Ar fi excelent să scăpăm de Saddam!”

Ultima actualizare:

    Tony Blair și George Bush au vrut să creeze o nouă Ordine MondialăFoto: Getty Images
Tony Blair și George Bush au vrut să creeze o nouă Ordine MondialăFoto: Getty Images

Marea Britanie fierbe! Nici nu s-au liniștit bine spiritele după Brexit căci britanicii sunt în plină dezbatere privind oportunitatea invaziei militare din Irak.

Astăzi s-a dat publicității „Raportul Chilcot” care scoate în evidență un mare adevăr devastator: fostul premier Tony Blair a plănuit acțiunea militară din Irak cu 3 luni înainte de atacurile de la 11 septembrie. Acest lucru reiese din cele 11 telegrame trimise de Blair președintelui SUA George Bush, corespondența începând a doua zi după 9/11.

În urmă cu 7 ani, britanicii au inițiat o anchetă împotriva lui Tony Blair privind decizia acestuia de a invada militar Irakul. În anul 2003, Tony Blair era premierul Marii Britanii. Concluzia raportului este aceea că Tony Blair a decis să implice militar Marea Britanie înainte ca toate opțiunile pașnice pentru dezarmarea țării să fie epuizate și înainte de a se ajunge la ideea că acțiunea militară este singura șansă ca Saddam să plece de la putere.

Una dintre scrisorile trimise de Tony Blair lui George Bush pe tema războiului din Irak
Una dintre scrisorile trimise de Tony Blair lui George Bush pe tema războiului din Irak

Tony Blair i-ar fi spus lui George Bush ca împreună trebuie să elaboreze „un plan inteligent” ca să-l înlăture de la putere pe Saddam Hussein. Pentru aceasta, Blair ar fi propus orchestarea unei propagande de succes pentru a convinge publicul că aceasta este singura soluție pentru crearea unei noi ordini mondiale.

  • „Fără îndoială că trebuie să îl aranjăm pe Saddam. Dar, dacă atacăm acum Irak, am putea să pierdem lumea arabă, Rusia, jumătate din UE... Sunt sigur că putem să implementăm o strategie pentru Saddam și pe care să o punem în aplicare la o dată ulterioară” (11 octombrie 2001)
  • „Ar fi excelent să scăpăm de Saddam. Avem nevoie de o strategie inteligentă pentru asta” (3 decembrie 2001)
  • Tony Blair îi scrie lui George Bush despre faptul că Irak constituie o amenințare pentru că are capacitatea de a beneficia de arme de distrugere în masă însă admite că nu poate face o conexiune între acest lucru și atacurile de la World Trade Center (4 decembrie 2001)
  • Premierul Marii Britanii admite că nu poate să fie sigur pe susținerea Parlamentului, a propriului partid și nici de a opiniei publice. Astfel că Blair pune în aplicare o strategie în Consiliul de Apărare al ONU folosindu-se de inspectorii instituției care ar fi trebuit trimiși în Irak pentru a descoperi armele de distrugere în masă. „În mod sigur Saddam o va da în bară și nu va îndeplini termenele limită impuse. Iar dacă ar apărea după dedline, noi pur și simplu vom refuza orice fel de înțelegere!” (28 iulie 2002)
  • Cu două luni înainte de invazie, Blair îl somează pe Bush să amâne implicarea militară. „Irakienii sunt capabili să se omoare între ei într-un număr foarte mare. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci SUA și Marea Britanie vor avea nevoie de susținerea ONU și a opiniei publice.” Premierul Marii Britanii este conștient că Irak va fi destabilizat în cazul în care Saddam va fi alungat de la putere iar armatele celor două țări vor prelua controlul Irakului. (24 ianuarie 2003)
  • Tony Blair spune că armele de distrugere în masă reprezintă justificarea imediată a invaziei, însă „marele premiu” trebuie să fie înlăturarea unui dictator sângeros (26 martie 2003)
  • Blair îi scrie lui Bush: „E mult mai dificil decât să reconstruim o țară de la zero. În timp am scoate-o la capăt, dar timpul se scurge în defavoarea noastră. Senzația mea este că nu ne vom descurca atât de repede. Dacă Irakul se prăbușește, atunci se va alege praful de toată regiunea!” (2 iunie 2003)
  • Panica se instalează. Tony Blair îi scrie lui George Bush că pierderile de vieți omenești din Irak și eșecul găsirii armelor de distrugere în masă îi fac pe oameni să se întrebe dacă invazia militară chiar a fost cea mai bună idee. „La anul pe vremea asta ar trebui să fie mai bine! Pentru noi și pentru întreaga lume!”

Înlăturarea regimului Saddam Hussein a avut consecințe dezastruoase în lumea arabă. Irak, a doua țară în topul celor mai bogate state din lume ca rezerve de petrol, a fost invadată în anul 2003 de trupele a peste 50 de state coalizate, sub conducerea SUA și a Regatului Unit. Războiul din Irak a fost, însă, momentul prielnic pentru organizații teroriste precum Al-Qaeda și ISIS de a începe o operațiune de recrutare de adepți fără precedent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net