Topul celor mai fericite țări din lume. Ce loc surprinzător ocupă România

A apărut "Raportul mondial al fericirii", iar țările nordice se mențin în top. Finlanda ocupă primul loc. Raportul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă şi aduce veşti proaste în ceea ce priveşte satisfacţia vieţii în rândul tinerilor din unele părţi ale lumii.

Care sunt țările unde oamenii sunt cei mai fericiți Foto: Shutterstock
Care sunt țările unde oamenii sunt cei mai fericiți Foto: Shutterstock

Finlanda se menține în topul țărilor fericite 

Finlanda este, din nou, cea mai fericită ţară din lume, potrivit raportului anual care marchează Ziua Internaţională a Fericirii a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 martie. Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de ţări.

Ţările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii lor în cei trei ani precedenţi, în acest caz, între 2021 şi 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Reţeaua de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU şi un comitet editorial.

Finlanda: „Oportunităţile de sănătate şi educaţie sunt de foarte bună calitate"

Finlanda, ţară cu vreme rece, are multe de învăţat când vine vorba de condiţiile sociale potrivite pentru fericire. Sondajul cere fiecărui participant să îşi noteze viaţa ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, şi editor fondator al World Happiness Report.

„Şi afli că Finlanda este destul de bogată în toate aceste lucruri, cum ar fi faptul că portofelele sunt returnate dacă sunt scăpate pe stradă, că oamenii se ajută unii pe alţii zi de zi, că oportunităţile de sănătate şi educaţie sunt de foarte bună calitate şi distribuite universal - astfel încât toată lumea iese mai mult sau mai puţin la fel de la poarta de start”, a spus el. De asemenea, el a remarcat că Finlanda are imigranţi fericiţi. Raportul analizează şase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieţii: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranţa de viaţă sănătoasă, libertatea, generozitatea şi percepţia corupţiei.

America de Nord, tineri nefericiți 

Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această ţară sunt acum mai puţin fericiţi decât cei în vârstă. Aceste scoruri scăzute au ajutat la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012. Dar scăderea în clasament a SUA şi a altor ţări este și din cauza faptului că alte naţiuni, în special câteva din Europa de Est, au înregistrat creşteri binevenite în ceea ce priveşte fericirea.

Germania a ieșit din top

Statele Unite (nr. 23) și Germania (nr. 24) au ieșit din top 20 în parte din cauza creșterii fericirii în rândul altor țări - în special Cehia (nr. 18), Lituania (nr. 19) și Slovenia (nr. 21). Regatul Unit a ocupat locul 20.

În timp ce Lituania s-a clasat pe locul 19 în acest an pe lista generală, în rândul respondenților cu vârsta sub 30 de ani, a fost nr. 1 în topul celor mai fericite țări în 2024. Pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, Lituania s-a clasat pe locul 44. România a ajuns în acest an pe locul 32, în timp ce anul trecut era pe locul 24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net