Un falus de 12 metri înălțime pe care scrie „ești o chestie mare”, o enigmă în Napoli

O nouă operă de artă de 12 metri amplasată într-una dintre piețele principale din Napoli și care poartă semnătura regretatului designer italian Gaetano Pesce ridică multe semne de întrebare. Publicațiile din Italia au dezbătut mult subiectul, atât din cauza formei operei cât şi a numelui sugestiv, relatează Reuters. Locuitorii din Napoli și turiștii se întreabă ce a vrut să spună autorul prin această operă în forma unui falus uriaș.

„Esti o chestie mare”

falus napoli jpg

Creația cilindrică, numită „Tu si« »na cosa grande” („Ești o chestie mare” în dialectul local), este descrisă ca reprezentând costumul stilizat al personajului clasic napolitan Pulcinella din „Commedia dell'Arte”.

Lucrarea lui Pesce a înlocuit „Venus în zdrențe” a lui Michelangelo Pistoletto - o versiune supradimensionată a unei sculpturi romane clasice alături de un morman de haine aruncate - expusă în Piazza del Municipio din orașul din sudul Italiei.

Noua operă este formată din două lucrări în dialog: o reinterpretare a rochiei lui Pulcinella, de 12 metri înălțime și două inimi roșii străpunse de o săgeată. Aceasta face parte din programul „Napoli contemporan”. Ca și coloana, ele sunt iluminate din interior.

Localnic: „Asta ne lipsea”

Lucrarea a stârnit curiozitatea numeroșilor turiști care se plimbă prin Piazza Municipio, care privesc amuzați în fața lucrării gigantice și se fotografiază cu ea.

Există multe comentarii sugestive și ironice pe internet, inclusiv cel al fostului primar din Napoli, Luigi de Magistris.

„După faimoasa „Venus în zdrențe”, asta ne lipsea, care, sincer să fiu, este cu adevărat un simbol falic în toată splendoarea sa”, a declarat Matteo Vasta, locuitor al orașului.

Mă întreb ce a vrut să facă Gaetano Pesce cu această nouă instalație”, a spus o localnică.

Gaetano Pesce a murit la New York, în aprilie, la vârsta de 84 de ani.

Opera sa este caracterizată de o folosire inventivă a culorii şi materialelor şi face trimiteri sociopolitice şi la cultura pop.

Primarul din Napoli Gaetano Manfredi a ianugurat săptămâna trecută instalaţia artistului Gaetano Pesce, monument care a costat aproximativ 200 de mii de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
concurs Maine jpeg
zile libere de paste jpg
autospeciala politie jpg
image png
supermarket jpeg
puz s6 extras jpg
must jpg
8756 6615564fd0863413deaac7d492fcfe5d542771ccbe140 poza nisip cuartos 2 a2302e20 55f4 4a70 821f e44d1acdd737 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net