Un norvegian, despre Bodnariu: „Din secolul 19, nu batem nici câinii”
Cazul Bodnariu a fost intens mediatizat în România, însă presa norvegiană nu a relatat despre acest caz. Este vorba, cu siguranță, despre o diferență de mentalitate. Românii au fost solidari cu soții Bodnariu, cărora serviciul de protecție a copilului, le-au luat copiii. Cu toate acestea, pentru norvegieni este o normalitate ca minorul să nu fie atins nici măcar cu o palmă la fund.
Traducătorul și scriitorul norvegian Steinar Lone a explicat în detaliu de ce societatea norvegiană se diferențiază foarte mult de mentalitatea țărilor din Balcani.
Cei cinci copii ai românului Marius Bodnariu și ai soției sale nervegiene, Ruth, au fost luați în luna noiembrie, de Barnevernet, Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, după ce fetele mai mari au spus că primesc bătaie de la părinți. Totodată, soții Bodnariu sunt suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor.
Steinar Lone este singurul traducător de literatură română din Norvegia. Acesta a tradus cărți semnate de Mircea Cărtărescu, Gellu Naum, Camil Petrescu.
„Mă întreb de unde vine această violență împotriva copiilor”
Lone a explicat, pentru Republica.ro, cum se vede protecția copilului din Norvegia, legat de cazul Bodnariu: „Nici părinții mei, nici eu nu am primit niciodată o pedeapsă fizică. Bunicul meu din partea tatălui s-a născut în anul 1875, iar bunica, în 1877, și ei nu au pedepsit niciodată copiii fizic. Eu mă întreb de unde vine această violență împotriva copiilor, mai ales în Balcani”. Întrebat de unde vine filosofia aceasta de creștere a copilului în Norvegia. Steinar Lone a explicat pentru sursa citată că: „ Nu știu de unde vine această atitudine față de creșterea copiilor în Norvegia. Dar eu mă întreb de unde vine această violență împotriva copiilor, mai ales în Balcani. Bate la ochi în Norvegia, e mult prea multă violență. Cred că Norvegia este un colț foarte liniștit al Europei, a fost o țară săracă, nu prea am avut nici nobilime, nu am avut conace, nu am avut boieri. Și, poate, de aceea, o țară mai egalitară a dezvoltat această atitudine. (...)eja în secolul al 19-lea, foarte devreme, nici nu mai băteau câinii. Bineînțeles că au existat și încă există etnici norvegieni, care bat câinii, bat copiii.”
„95% din copiii luați se întorc la părinți”
„Ca de obicei, Protecția Copilului nu se poate pronunța, dar este foarte rar să ia copiii, cred că în 95% din cazurile în care este implicată protecția copilului, se duc acasă, au un dialog cu părinții. «Aveți o problemă cu copilul, vă putem ajuta, faceți așa și așa. Dacă e prea greu, copilul poate fi dus în altă parte pentru un weekend. » Așa se rezolvă majoritatea cazurilor, fără să fie luați copiii. Dar ei sunt psihologi și, cum v-am spus, 95% din cazuri se rezolvă acolo. «Dar știi că nu ai voie să îți bați copilul». «Dar e așa de mofturos...». «Dar încearcă să faci așa și așa». Dacă ți-a lovit copilul o singură dată, nu îți va fi luat copilul, nu vei ajunge în închisoare. «Dacă insiști că e copilul meu, fac ce vreau», atunci e altceva”, a mai spus traducătorul, pentru Republica.ro.
„Avocatul” familiei Bodnariu nu are licență
Deși mii de români susțin că familiei Bodnariu i-au fost luați copiii în mod abuziv, norvegienii sunt de altă părere. Steiner Lone susține că oamenii din Norvegia au mare încedere în Barnavernet, Serviciul de protecție a copilului, și că teoriile conspiraționiste în care copiii sunt „răpiți” nu sunt crezute de foarte mulți oameni: „ Toate aceste teorii sunt sprijiite de foarte puțini. Iar acest domn Marius Reikerås, prezentat între altele ca avocat al familiei Bodnariu, susține aceste teorii. El și-a pierdut însă licența de avocat în urmă cu șase ani.
Ciudat este ceea ce s-a întâmplat aici e că familia Bodnariu, probabil cu un tată foarte strict și autoritar, nu s-a dus la Asociația Penticostalilor din Norvegia deloc. Dar, în asociație cu acest lobby conspiraționist și cu penticostali din România si SUA, au făcut aceste manifestații ciudate. Am auzit că peste două săptămâni va veni o delegație din Parlamentul României să ceară socoteală norvegienilor. Ceea ce este un gest foarte delicat din punct de vedere diplomatic. În Norvegia instituția Protecția Copilului e independentă. Niciun primar, nici parlamentul, nici guvernul nu pot interveni în niciun caz. Instituțiile sunt independente. Dar se poate merge la tribunal, chiar până la CEDO”.