Un virus ar provoca hepatită severă la copii. Ce au descoperit medicii din SUA
Autoritățile sanitare din SUA cred că un virus ar putea fi în spatele misterioaselor cazuri de hepatită care au fost descoperite în ultimele săptămâni în mai multe locații de pe glob.
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, a transmis că un adenovirus „tip 41” ar putea catalizatorul acestor inflamații hepatice severe.
„În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă şi alţi factori de mediu sunt încă cercetaţi", a comunicat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, conform AFP.
Agenția a transmis că adenovirusul „tip 41" era cunoscut până în prezent pentru provocarea unor gastroenterite puternice, dar nu cauza hepatită la copiii sănătoși.
Ce simptome au observat medicii americani
Au fost studiate în detaliu nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 și februarie 2022. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. În toate cazurile a fost identificat adenovirusul de tip 41
Majoritatea copiilor au prezentat vărsături și diaree, iar unii au prezentat simptome respiratorii. Pacienții aveau vârste cuprinse între aproximativ un an și șase ani și toți erau sănătoși.
Vezi și Cum a debutat boala în cazul fetiței cu hepatită severă. Mesajul părinților
Din fericire, cei 9 copii au în prezent o stare de sănătate bună, a transmis Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.
„Toți pacienții s-au vindecat sau sunt pe cale să se se vindece, incluzând cei doi copii care au avut nevoie de transplant de ficat”, a raportat CDC, conform AFP.
Cum se transmit adenovirusurile?
Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate către medicii din Statele Unite ale Americii. Aceștia au fost sfătuiți să raporteze autorităţilor cazurile suspecte de hepatită de origine necunoscută.
Citește și Hepatita misterioasă la copii, și în România! Ce simptome trebuie să vă alarmeze
Au fost descoperite peste 170 de îmbolnăviri misterioase în ultimele săptămâni. România a raportat trei în ultimele zile, incluzând cel al fetiței care a avut nevoie de transplant de ficat. Copila a fost depistată, ulterior, cu boala Wilson. Recent, alte cazuri i-au speriat pe experții sanitari de peste ocean. Oficialii din domeniul sănătății din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că analizează patru posibile cazuri la copii, inclusiv un deces.
Adenovirusurile se transmit prin diverse metode, cele mai obișnuite fiind: contactul apropiat, tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe infectate. Cea mai simplă metodă de prevenire este spălatul pe mâini regulat.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!