Simptomele hepatitei severe la copii care nu ar trebui să fie ignorate

Ultima actualizare:

România a înregistrat primul caz de hepatită severă la copii, iar medicul Alexandru Rafila a fost invitat în platoul unei emisiuni pentru a vorbi despre simptomele pe care părinții nu trebuie să le ignore. 

Simptomele hepatitei severe pe care părinții nu trebuie să le ignore
Simptomele hepatitei severe pe care părinții nu trebuie să le ignore

Alexandru Rafila a vorbit despre hepatita severă în cazul copiilor, de origini necunoscute, și a menționat care sunt simptomele care ar trebui să-i trimită pe părinți de urgență la medicul de familie pentru a solicita ajutor. 

Citește și: Primul caz de hepatită severă în România 

Alexandru Rafila a subliniat că hepatita severă este cea în cazul transaminazele sunt peste 500 de unități, adică de 10 ori mai mari decât normalul. Ea se manifestă prin prezența icterului intens, a unui sindrom digestiv, precum și prin existența unei stări de astenie extremă. Boala afectează copii cu vârste cuprinse între o lună și șaptesprezece ani, conform unui studiu realizat de către medicii din Marea Britanie și prezintă un puternic tropism hepatic, informeză medicul Alexandru Rafila.

Până la această oră, în România, a fost identificat o singură situație de îmbolnăvire care să corespundă definiției de caz. Este vorba despre o fetiță în vârstă de cinci ani care se află în prezent sub atenta supraveghere a medicilor. 

Ancheta epidemiologică nu a oferit date clare despre hepatita severă 

Autorităţile britanice au început o anchetă epidemiologică extinsă pe cazurile diagnosticate pentru a-şi da seama în ce măsură sunt implicaţi factori de mediu care ţin de meseriile părinţilor sau de medicaţie administrată micuților. Încă este prea devreme pentru a trage concluzii și pentru a afirma că rezultatele studiului sunt unele concludente. 

Doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină are o explicație pentru care în Marea Britanie au fost depistate atât de multe cazuri de îmbolnăvire cu hepatită severă în rândul copiilor. „Sistemul lor de supraveghere este foarte eficient”, subliniază doctorul Geantă, conform Adevărul.

Specialiștii iau în calcul mai multe cauze care ar putea declanșa hepatita severă: cele infecțioase, o posibilă infecţie cauzată de o combinaţie între un subtip de adenovirus şi SARS-CoV-2, dar și cele non-infecțioase.

Simptomele hepatitei severe de origine necunoscută 

Medicul Alexandru Rafila a menționat care sunt simptomele cărora părinții trebuie să acorde deosebită atenție: disconfortul digestiv intens, îngălbenirea tegumentelor, prezența scaunelor foarte deschise la culoare și a urinii închise ca nuanță. Dacă cel mic prezintă aceste simptome, părinții ar trebui să se prezinte la medicul pediatru. În plus este esențială respectarea normelor de igienă și recomandată spălarea riguroasă a fructelor și legumelor.

Vezi și: Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2

Conform ultimelor date ale OMS, au fost raportate cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută, în 11 ţări din Regiunea Europeană a OMS şi în statele Unite. 17 copii au necesitat transplant hepatic și a fost înregistrat cel puțin un deces în rândul pacienților diagnosticați cu hepatită severă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net