Condiția lui Alexandru Rafila pentru a începe distribuția pastilelor cu iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre campania de informare privind pastilele cu iod, care ar urma să fie distribuite cetățenilor, pentru a le avea în cazul unui atac nuclear. Oficialul a anunțat care este condiția pentru ca acestea să ajungă la populație.

Alexandru Rafila a oferit noi detalii despre distribuirea pastilelor cu iod
Alexandru Rafila a oferit noi detalii despre distribuirea pastilelor cu iod

Alexandru Rafila a vorbit despre pastilele de iod pe care oficialii din Sănătate vor să le distribuie publicului, pentru ca oamenii să fie protejați de un eventual atac nuclear. Într-o conferință la Bacău, ministrul a declarat că pastilele vor fi date cetățenilor doar după campania de informare, care a început luni (4 aprilie). El a mai subliniat că nu s-a stabilit încă modul în care vor fi distribuite pastilele, întrucât medicii de familie sunt retincenți în a se ocupa de asta, însă se fac demersuri în acest sens.

"Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (...) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (...) Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni", a declarat Alexandru Rafila.

Ce rol au pastilele cu iod și care sunt riscurile

Farmacistul Cosmina Bengescu a explicat că pastilele cu iod au rolul de a împiedica tiroida să absoarbă radiații.

„Medicamentul are rolul de a satura tiroida, pentru a împiedica ulterior captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Practic îi dai tiroidei ceva care nu e nociv pentru a nu capta iodul nociv din radiații”, a declarat Cosmina Bengescu, pentru Click!.

Ea a atras însă atenția că pastilele nu trebuie luate preventiv sub nicio formă, pentru că riscurile sunt foarte mari.

„Riscurile sunt extraordinar de mari: blocarea funcției tiroidiene, inflamația glandelor salivare, apariția hipo sau hipertiroidismului, a unor boli autoimune”, a mai spus Cosmina Bengescu.

Cum trebuie administrat iodul și cine ar voie să îl ia

Iodul se poate lua doar în doze unice și doar la indicația autorităților. Dozele variază în funcție de vârstă: bebelușii trebuie să ia un sfert de comprimat, copiii de până la trei ani, jumătate de comprimat, cei între trei și 12 ani, un comprimat, iar copiii de peste 12 ani și adulții, două pastile.

Persoanele care pot lua iod sunt doar copiii, femeile însărcinate și adulții până la 40 de ani. După această vârstă, probabilitatea de a face cancer ca urmare a expunerii la radiații este mică, insă riscul administrării e mai mare decât potențialul beneficiu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net